Общо за целия 10-годишен период (2007-2016 г.), незаконната търговия на

...
Общо за целия 10-годишен период (2007-2016 г.), незаконната търговия на
Коментари Харесай

За 10 г. приходите от нелегална продажба на цигари достигат 3.5 млрд. лв., сочи анализ

Общо за целия 10-годишен интервал (2007-2016 г.), противозаконната търговия на цигари в България е донесла доходи за престъпния свят сред 2.5 милиарда лева и 3.5 милиарда лева Това демонстрират оценки на Института за пазарна стопанска система. Те са част от плана " По разпоредбите ", чиято съществена цел е да изследва опциите за възстановяване на водените политики и превъзмогване на тези институционални недостатъци, които дават почва за противозаконна търговия с тютюневи произведения в страната.

Незаконната търговия се свива Големият взрив на незаконната търговия е през 2010 година, когато престъпните доходи са сред 450 и 640 млн. лева за годината, само че и все още, макар свиването на противозаконната търговия, те не са за занемаряване, като се правят оценка сред 120 и 170 млн. лева за 2016 година

Това е запас, които в огромната си част се влива в проведената престъпност и основава благоприятни условия за корумпиране по високите и ниските етажи на властта, се показва в разбора.

Данните, основани на данъчните доходи от Агенция " Митници " и данни за противозаконната търговия от KPMG, демонстрират, че през 2007 година делът на противозаконната търговия с цигари от целия пазар е 11.1%, а през 2016 година спада до 6.8%.

Въпреки спада на противозаконната търговия отрицателните резултати остават съществени, показват създателите на разбора. За 2016 година този дял се е равнявал на близо 1 милиарда къса противозаконни цигари, които са ощетили бюджета на страната с 200 млн. лева Това биха били приходите за хазната от акцизи и Данък добавена стойност, в случай че тези цигари бяха потребени легално. В пиковия миг за противозаконната търговия – през 2010 година, евентуално пропуснатите доходи за бюджета са надвишавали 800 млн. лева

 За 10 година приходите от незаконна продажба на цигари доближават 3.5 милиарда лева, сочи разбор
© Институт за пазарна стопанска система

Данните сочат, че немалка част от противозаконната търговия в действителност е с източник вътре в страната. За това приказват марките на откритите кутии, непредназначени за локалния пазар (особено така наречен " illicit whites " – марки, който са основани единствено и само за противозаконен пазар), резултатите от извършените акции в страната (например в първата половина на 2015 г.) и забележимото преливане на количества сред незаконния и легалния пазар на цигари през последните няколко години. Това значи, че битката с противозаконната търговия не следва да се насочва единствено и само към запазване на границите, а и към по-ефективен надзор по отношение на производството на цигари в страната, показва институтът.

75 % сиво

Незаконната търговия при тютюна за пушене доближава над 75% от общия пазар, което се равнява на към 646 тона насипен тютюн - нарязан тютюн, който се продава на кг, опакован в пликове без етикет и отвън законните канали за продажба.

Въпросните 646 тона насипен тютюн са равносилни на 861 млн. къса еквивалент на класическа цигара (0.75 грама на цигара). Цели 86% от противозаконния насипен тютюн на пазара е с локален генезис, т.е. създаден в България, се показва в разбора.

 За 10 година приходите от незаконна продажба на цигари доближават 3.5 милиарда лева, сочи разбор
© Институт за пазарна стопанска система

Прегледът на акцизната политика по отношение на тютюневите произведения в България през последните 10 години води до няколко доста ясни извода. На първо място се удостоверява теоретичната режисура, че недалновидната акцизна политика може да има доста тежки отрицателни последствия и да подкопае постигането на двете съществени политически цели – здравната (намаляване на тютюнопушенето) и данъчната (стабилни доходи в бюджета от облагане на тютюневи изделия), се показва в разбора.

Прекомерното и внезапното повишаване на акцизната тежест непроменяемо води до растеж на противозаконния пазар, който не може да бъде овладян единствено с контролни механизми. През 2010 година тютюневият пазар в страната беше безусловно залят от противозаконни цигари, които доближиха 1/3 от пазара и генерираха големи доходи за проведената престъпност.

Прегледът на развиването и резултатите от акцизната политика в България дава и някои поучения за общоевропейските политики. В процеса на хармонизиране би трябвало да се регистрират разликите в социално-икономическите фактори и изключително разликите в платежоспособността, допълват създателите на плана. Според тях големият растеж на противозаконната търговия в България и други страни от Източна Европа в първите години на участието можеше да бъде избегнат при по-внимателно слагане на задачите и далновидна политика по догонване.

Към 2018 година страните-членки на Европейски Съюз доближиха новите минимални равнища (в това число и България) от 90 евро данък на кутия цигари, с което Европейски Съюз се утвърди като икономическия блок с най-тежко облагане на най-разпространените тютюневи артикули.

Експертите на института предлагат в средносрочен проект опазване на тези равнища на облагане и фокус върху битката с противозаконната търговия. България има мощен интерес всички бъдещи промени на равнище Европейски Съюз да бъдат съобразени с другата покупателна опция в страните-членки.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР