Общо шест станаха жертвите на разразилите се вчера бури в

...
Общо шест станаха жертвите на разразилите се вчера бури в
Коментари Харесай

Опасни бури: Жертви, ранени и огромни щети от лошото време в Западните Балкани

Общо шест станаха жертвите на разразилите се през вчерашния ден стихии в региона на Западните Балкани - четирима души са починали в Хърватия, една жена в Словения и една в Босна и Херцеговина, в Сърбия са били евакуирани 40 души.

Лошото време обхвана първо Словения тази седмица, където, край езерото Блед, през вчерашния ден почина една жена, а пожарникарските служби са получили над 2200 сигнала. Един пожарникар е ранен при извършване на отговорностите си.



Двама мъже, 50-годишен пешеходец и 48-годишен водач, починаха в хърватската столица Загреб през вчерашния ден след рухване на дървета, а десетки са били ранени. Един човек (на 40 години) е умрял и в хърватската област Славония, откакто върху автомобила му, в който се е намирал в този миг, е паднало дърво. Загинал е и един пожарникар при намеса във Вуковарско-Сремска област. Стотици хора са ранени.



Хърватският Държавен хидрометеорологичен институт уточни, че тук-там е регистрирана скорост напразно от 180 километра в час. Вятърът е изкоренил или счупил стъблата на голям брой дървета и е отнесъл доста покриви, най-големи са вредите в столицата. Множество улици в Загреб са наводнени, някои квартали са без електричество. За през днешния ден е разгласен жълт код за превалявания в цялата страна.



Части от Босна и Херцеговина също бяха наранени от бурите, съпроводени с град, има една жертва. Една жена е починала в неутралната босненска зона Бръчко, повече от 20 души са потърсили лекарска помощ. Летището в Баня Лука е затворено, защото ураганните ветрове са развалили покрива на предприятието " Летища на Република Сръбска ".



Бурята стигна и до Сърбия нощес, елементи от столицата Белград и региона Войводина са останали без електричество, евакуирани са 40 души. Едно момиче е потърпевшо при рухването на дърво в град Нови Сад, само че е в устойчиво положение. Над 40 души са потърсили лекарска помощ в столицата.



Секторът за изключителни обстановки на сръбското вътрешно министерство е получил 201 сигнала през нощта. Изгасени са 20 пожара, провокирани от мълнии в цялата страна.

Белградското летище „ Никола Тесла “ е краткотрайно затворено. Обявено е изключително състояние в град Сремска Митровица. Най-големи вреди по електрическата мрежа са регистрирани в градовете Кралево и Ниш.



фотоси: Българска телеграфна агенция, БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР