Общо четири затъмнения ще се случат през 2024 г. Две

...
Общо четири затъмнения ще се случат през 2024 г. Две
Коментари Харесай

Общо четири затъмнения ще се случат през 2024 г.

Общо четири затъмнения ще се случат през 2024 година Две от тях ще бъдат слънчеви - цялостно на 8 април и пръстеновидно на 2 октомври. Останалите две ще бъдат лунни - от полусянката на Земята на 25 март и отчасти с дребна фаза на 18 септември. Това заяви Българска телеграфна агенция.

От България ще може да се следи второто лунно затъмнение - това на 18 септември, заяви за Българска телеграфна агенция Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките и катедра " Астрономия " при СУ " Сухопътни войски. Климент Охридски ".

Пълното слънчево затъмнение на 8 април 2024 година несъмнено ще бъде най-интересното астрономическо събитие за годината. То ще се следи най-добре от Мексико и от централната част на Съединени американски щати, посочи експертът. Пръстеновидното слънчево затъмнение на 2 октомври 2024 година ще бъде очевидно от Южно Чили и Южна Аржентина.

Маркишки е създател на към този момент обичайното издание на катедра " Астрономия " на Физическия факултет на Софийския университет " Гид на фена астроном ". То се популяризира гратис и съдържа информация за идните през годината по-забележителни астрономически феномени, като е отделено повече внимание на изискванията за тяхното наблюдаване от България. Предстои публикуването на изданието на гида за 2024 година, заяви Маркишки.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР