Общо 90,9% от гласувалите на референдума в Каталуния са подкрепили

...
Общо 90,9% от гласувалите на референдума в Каталуния са подкрепили
Коментари Харесай

Над 90% от гласувалите в Каталуня поискаха независимост

Общо 90,9% от гласувалите на референдума в Каталуния са подкрепили независимостта на региона, заяви съобщи каталонското районно държавно управление. Избирателната интензивност е била 42.3% - дали своят вот са 2 262 424 души от общо 5.3 млн. С право на глас.

" Против " са 176 565 души или едвам 7.87% от гласувалите. Други 45 586 (2.03%) са пуснали празна бюлетина.

“В този ден на вяра и страдалчество жителите на Каталуня си извоюваха правото на самостоятелна страна с републиканско ръководство “, разгласи каталунският министър председател Карлес Пучдемон, представен от ББС. Той сподели, че Европейски Съюз повече не може да си обръща главата встрани по въпроса с каталунската самостоятелност, тъй като това не е вътрешен испански въпрос.

Предстои резултатите от референдума да бъдат предадени на каталунския парламент, който би трябвало да се произнесе.

По същото време над 40 каталунски профсъюзи и локални организации оповестиха, че излизат на стачка поради нарушаването на “правата и свободите “ от централната власт.

Испанският министър председател Мариано Рахой съобщи, че не е “проведен референдум за самостоятелност “. Той добави, че каталунските управляващи са били наясно, че референдумът е противозаконен, само че са траяли с желанието си да го осъществят все пак. Също по този начин министър председателят поздрави испанската полиция за вярната работа.

Междувременно кметът на Барселона Ада Колау прикани Рахой да подаде оставка поради дейностите на държавното управление против каталунските жители.

“Той е страхливец, който се крие зад прокурори и съдилища. Днес прекрачи всички граници с дейностите на полицията против естествени хора, възрастни хора, фамилии, които защитаваха главните си права”, добавя още Колау и дефинира дейностите на централната власт в Мадрид като “пълна дивотия “.

При конфликтите на каталунците с испанската полиция са ранени 844 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР