Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация

...
Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след ваксинация
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Имаме 9 сигнала за летален изход след ваксинация, при нито един не e доказана връзка

Общо 9 сигнала имаме за настъпил смъртен случай след имунизация против ковид, само че при нито един от тях не е открита такава причинно-следствена връзка. Това сподели пред bTV изпълнителният шеф на ИАЛ. Богдан Кирилов. По думите му процентът на имунизираните умряли от Коронавирус варира, на той е доста невисок – сред 5% и 7%.

„ Днес имаме данни за 28 умряли, нито един от тях не е бил имунизиран “, уточни Кирилов.

Той бе безапелационен, че ръководената от него институция извършва уговорката си да наблюдава подадени сигнали за нежелани реакции, както и да ги рапортува в 15-дневен период на Европейската организация по медикаментите.

„ До момента към ИАЛ са подадени 3900 сигнала за нежелани лекарствени реакции, като голяма част от тях са постоянно срещани и разказани в късата характерност на препаратите. При смъртните случаи – те са в друга възрастова група, с разнообразни съпътстващи болести. Има и 6 случая, за които е открито, че сред първа и втора доза е настъпило възпаление с ковид “, добави още Кирилов.

„ Единственото противопоказание за имунизиране са данни за алергична реакция по отношение на някоя от дейните съставки. Стратегията на европейския регулатор, както и на способените специалисти от Израел, Съединени американски щати и други страни, е да се реализира оптимално имунизационно покритие с първична имунизация и бустерни дози. Здравните управляващи удостоверяват нуждата от използване на имунизациите при оптимален брой хора, с цел да се ограничи разпространяването на болестта “, сподели Богдан Кирилов.

Директорът на ИАЛ удостовери, че всички специалисти и регулатори са единомислещи по отношение на изгодата от трета доза, като в това време одобряват, че е належащо да се натрупат повече данни, с цел да се реши дали в бъдеще ще се постанова и слагането на четвърта доза.

Той добави, че фирмите към този момент работят по характерни ваксини за съответни разновидности на вируса, а рекомендацията на регулаторите е да са работи и по основаването на дву- и многовалентни ваксини. Богдан Кирилов счита, че до края на март надали ще е допустимо да се появят характерни ваксини, само че, съгласно него това би могло да се случи към края на април или началото на май, защото би трябвало да приключат клиничните изпитвания.

Богдан Кирилов прикани хората да не се доверяват на информация в интернет и да не подхващат самолечение без консултация с доктор или магистър-фармацевт, тъй като в интернет пространството се популяризират и заблуждаващи изказвания, които могат да имат тежки, даже съдбовни последствия за човешкото здраве. В частност, той се спря на информацията за онлайн продажба на препарат на основата на дезинфектанта хлорен диоксид – биоцид, прочут в всекидневието като белина. Той увери, че организацията подхваща нужните дейности, дружно със здравното министерство, Министерство на вътрешните работи и ДАНС за недопускане на такива практики посредством непрекъснат ефикасен надзор.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР