Общо 7,7 милиона тона зърно са били превозени досега с

...
Общо 7,7 милиона тона зърно са били превозени досега с
Коментари Харесай

7,7 млн. тона зърно са превозени досега с кораби от Украйна

Общо 7,7 милиона тона зърно са били превозени до момента с кораби от украински пристанища по силата на договорката за зърнения кулоар през Черно море, заяви турският министър на защитата Хулуси Акар, представен от Анадолската организация.

Акар и министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков посетиха през вчерашния ден Съвместния координационен център в Истанбул, който следи износа на зърно. Двамата оцениха високо обстоятелството, че съглашението е разрешило милиони тонове украинско зърно да бъдат изпратени на международните пазари през Турция.

Анкара, дружно с Организация на обединените нации, посредничи при сключването на съглашението от 22 юли сред Москва и Киев, което разреши обновяване на износа на украинско зърно, блокирано на черноморски пристанища заради руско-украинската война.

" През тези три месеца общо 345 плавателни съда превозиха 7,7 млн. тона зърно от украинските пристанища ", съобщи Акар пред кореспонденти, като добави, че цените на питателните артикули са се намалили доста с помощта на доставките на зърно.

От своя страна Кубраков благодари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на Акар за приноса им за основаването на зърнения кулоар.

" Смятаме, че тази самодейност би трябвало да продължи. Разбираме връзката сред самодейността и цените на зърното по света ", добави той.

Кубраков благодари на Ердоган и за размяната на военнопленници сред Русия и Украйна през септември.

По-късно украинският министър заяви в Туитър за срещата си с Акар.

" Няма подозрение, че самодейността ще продължи работата си и след 22 ноември. Всички страни ще създадат всичко допустимо, с цел да предотвратят продоволствената рецесия ", добави той.

По време на срещата си с съветския президент Владимир Путин по-рано тази седмица Ердоган съобщи, че Анкара е решена да продължи износа на украинско зърно и да трансферира и съветско зърно и торове към по-слабо развитите страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР