Общо 53% от българите казват, че пандемията вече е засегнала

...
Общо 53% от българите казват, че пандемията вече е засегнала
Коментари Харесай

Над половината българи признават, че пандемията е ударила по доходите им

Общо 53% от българите споделят, че пандемията към този момент е засегнала приходите им; 26% още не са потърпевши, само че чакат това да се случи в бъдеще. Това демонстрира изследване на Kantar, поръчано от Европарламента и публикувано през днешния ден.

По-високи са процентите единствено в Кипър, Гърция, Испания и Румъния. Най-слабо наранени са жителите на Дания, Люксембург, Финландия и Швеция.

Голямо болшинство от европейците притесняват от директно влияние от пандемията върху тяхното персонално финансово състояние или са към този момент са потърпевши: 39% от интервюираните декларират, че рецесията от COVID-19 към този момент е оказала влияние върху техните персонални приходи, до момента в който други 27% чакат такова влияние в бъдеще.

Само 27% чакат обстановката с Коронавирус -19 да не окаже влияние върху техните персонални приходи. В 20 страни множеството респонденти декларират, че актуалната рецесия към този момент е оказала влияние върху техните персонални приходи.

54% от европейците считат, че Европейски Съюз следва да разполага с повече финансови средства, с цел да може да преодолее последствията от пандемията от ковид. В 20 страни - членки на Европейски Съюз, болшинството от респондентите са съгласни с това изказване (51% в България), в 14 страни - членки на Европейски Съюз, безусловно болшинство от респондентите поддържат по-голям бюджет на Европейски Съюз.

Запитани по отношение на областите на политиката, в които този повишен бюджет на Европейски Съюз следва да бъде изразходван, повече от половината от респондентите (54%) декларират, че публичното здраве следва да бъде главен приоритет, следвано от икономическото възобновяване и новите благоприятни условия за предприятията (42%), изменението на климата и опазването на околната среда (37%) и заетостта и обществените въпроси (35%). На ниво Европейски Съюз изменението на климата и околната среда са заменили заетостта измежду първите три разходни целта спрямо последното изследване, извършено през юни 2020 г.

България е измежду 18-те страни, за които публичното здраве е първият приоритет. Естония, Латвия и Чехия слагат икономическото възобновяване на челно място, до момента в който жителите на Австрия, Дания и Германия поставят преди всичко битката с изменението на климата. В Хърватия, Словакия и Финландия интервюираните са определили заетостта и обществените въпроси като собствен главен приоритет във връзка с разноските.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР