Общо 52-ма души в Сливен са дарили кръв за родилката,

...
Общо 52-ма души в Сливен са дарили кръв за родилката,
Коментари Харесай

52-ма души в Сливен дариха кръв за родилката, която бе транспортирана със самолет "Спартан" до София

Общо 52-ма души в Сливен са дарили кръв за родилката, която бе превозена със аероплан " Спартан " до София, сподели пред Българска телеграфна агенция доктор Рая Ралева, която е шеф на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ „ Д-р Иван Селимински " - Сливен.

Седемнайсет са искащите да дарят кръв до този час през днешния ден, сподели още тя. По думите ѝ толкоз са даряващите за седмица при елементарни условия.

Хората пристигнаха да дарят кръв на Великден, когато всеки желае да е вкъщи с околните си, сподели доктор Ралева. Всеки от тях разбираше смисъла да е тук на този свят ден. Отдавна не се е случвало, само че това човешко страдалчество очевидно е докоснало доста хора, добави тя.

На 16 април пациентка на МБАЛ „ Д-р Иван Селимински " беше превозена през авиобаза " Безмер " с боен аероплан „ Спартан " до София, където беше приета в болница в реанимацията на Аджибадем сити клиник УМБАЛ Токуда.

Близо 10 литра кръв и настрана биологични артикули са били прелети на родилката, сподели доктор Юлия Бянкова, шеф на Отделението по реанимация в МБАЛ „ Д-р Иван Селимински ". Не сме получили отвод за тези биологични артикули, макар че това е доста комплицирано, изключително в почивни дни, добави тя.

Трийсетгодишната жена е постъпила по неотложност в Отделението по акушерство и гинекология в регионалната болница в Сливен на 13 април, в 6:30 часа, за раждане с цезарово сечение при високорискова бременност, сподели доктор Бянкова. Тя е била в хеморагичен потрес, с доста невисок хемоглобин, щедро кървене, без сърдечни тонове при плода. Имало е данни за отлепена плацента и мъртъв плод при направената ехография. Тежки нарушавания в кръвосъсирването са наложили кръвопреливане. След като е завършило секциото, в 8:30 часа пациентката е преведена в Отделението по реанимация на МБАЛ. Наложила се е втора интервенция - хистеректомия, премахване на матката. На базата на огромната кръвозагуба и нарушавания на кръвосъсирването, дамата е имала потребност от преливане на доста кръв, плазма, тромбоцитен концентрат. Кръвозагубата води и до полиорганна непълнота, уточни доктор Бянкова.

Жената е имала в предишното бременност, приключила с отлепване на плацентата. При бременност през предходната година има живородено дете.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР