Общо 34 филма влизат в извънконкурсната програма на „Златната липа“

...
Общо 34 филма влизат в извънконкурсната програма на „Златната липа“
Коментари Харесай

Нов филм на Алмодовар с блестяща премиера на Златната липа 2022

Общо 34 кино лентата влизат в извънконкурсната стратегия на „ Златната липа “ 2022. Сред тях са 10 документални и игрални кино лентата от България, както и три на детска и младежка тема.

Фестивалът ще бъде открит с тържествена гала на 28 май (събота) в залата на Държавна опера – Стара Загора и ще завърши на 1 юни.

Сред задграничните филми в това издание на фестивала най-вече са заглавията, идващи от Франция и Дания – по пет. Сред френските заглавия безспорно интерес ще провокира новата акомодация по класическия разказ на Оноре дьо Балзак „ Изгубени илюзии “ (2021) на режисьора Ксавие Джаноли. Филмът наблюдава възхода и падението на парижки юноша, бясно влюбен в красива баронеса, който мечтае да бъде публицист, а става публицист.
`Нов

Друго любопитно заглавие от Франция е „ Влюбеният Айфел “ (2021) на режисьора Мартин Бурбулон. Лентата споделя завладяващата биографична история на инженера Айфел и неговата детска обич Адриана Бурже, която се оказва решаваща за това да се реализира плана за изграждане на Айфеловата кула.
`Нов

Елегантен френски комизъм струи от комедията на Каролин Винял по претекстове от повестта на Робърт Луис Стивънсън „ Моето магаре, моят ухажор и аз “ (2020). Главната героиня се оказва на странствуване с опърчинаво магаренце, вместо на обещана от любовника ѝ сантиментална едноседмична почивка.

Франция взе участие в извънконкурсната стратегия и с два кино лентата, в които акцентът пада върху проблемите на бременните дами - комедията „ Огромна “ (2020) на режисьора Софи Летурньор и драмата „ Събитието “ (2021), основан по едноименния разказ на Ани Ерно. Студентка забременява нежелано и се изправя пред сложния избор да направи аборт, който през 60-те години във Франция е неразрешен и я заплашва затвор.

Дания е другата страна със мощно присъединяване от цели пет заглавия в извънконкурсната стратегия на фестивала. „ Денят, когато умряхме “ (2020) на режисьора Оле Кристиан Медсен надниква зад завесата на терористичната офанзива над „ Шарли Ебдо “, изследвайки по какъв начин тя трансформира живота на основните герои и на всеки един от нас. В една от основните функции още веднъж ще забележим звездата на датското кино Николай Костер-Велдау, постигнал международна популярност с ролята си на Джайм Ланистър в „ Игра на тронове “. Ще го гледаме и във кино лентата от конкурсната стратегия „ Вкусът на глада “.

Криминалната драма „ Плът и кръв “ (2020) на Жанет Нордал, документалните ленти „ Войникът “ (2021) на Николай Мьолер и „ 70/30 “ на Фие Амбо и анимационният игрален филм „ Създатели на сънища “ (2020) са останалите оферти от Дания в извънконкурсната стратегия.

Испания е показана с новия филм на Педро Алмодовар „ Паралелни майки “ (2021) в който огромният режисьор още веднъж разнищва тематиката за особената мощ на майчинството след огромния си шлагер от 1999 година „ Всичко за майка ми “. В основната роля влиза една от дългогодишните любимки на режисьора - Пенелопе Круз.
`Нов

Второто заглавие от Испания е напълно прясно – „ Алкарас “ (2022) на режисьора Карла Симон. Лентата е основана в копродукция с Италия и споделя историята на производители на праскови, чието прехранване е застрашено, откакто доживотен правоприемник на имението взема решение да го продаде.

С два кино лентата е показано и унгарското кино – „ За кои неща си коства да се плаче “ (2021) на Кристина Грошан споделя за непредвидения поврат, който настава в живота на млада жена, която преди малко е съумяла да подреди живота си дружно със своя другар. Унгарско-румънската продукция „ Доколкото знам “ (2020) на режисьорския дует Нандор Льоринц и Балинт Над, е драма по същински случай, в който брачен партньор стартира да губи доверие в брачната половинка си, откакто тя е изнасилена от чужд, само че в показанията ѝ се появяват несъответствия…

За първи път тази година „ Златната липа “ показва филми от Албания. В извънконкурсната стратегия филмите са два. Първият е на Джонид Йорги „ Два лъва към Венеция “ (2021), от който лъха пресен комизъм и положително въодушевление с историята на двама наградени кинематографисти, които по пътя към фестивала във Венеция срещат актриси от киноиндустрията за възрастни и това изцяло трансформира задачата на пътуването им. Другото албанско присъединяване е документалната лента на Ардит Садику „ В свободен жанр до Черна гора “.

Турция влиза в извънконкурсната стратегия на „ Златната липа “ с два късометражни кино лентата на режисьора Хакан Саръгюл от 2022 година - „ Тюл “ и „ Агония “. Героят на „ Тюл “ е млад мъж, зад чиято външна самонадеяност се крие уязвимост, която той неистово се пробва да прикрие. „ Агония “ също е психическа драма, в която основните герои търсят метод да преодолеят страха от навлизането в зрялата възраст на 50-те.

Латвия ще ни върне в неувяхващия род на уестърна с кино лентата „ Дивият Изток “ (2021) на режисьора Матис Кажа, който ще бъде един от членовете на журито на „ Златната липа “ 2022 и персонално ще показа творбата си. Лентата споделя историята на 16-годишно момиче, което се пробва да избяга от лапите на могъщ земевладелец през 19 век.

Полският филм „ Никога не рева “ (2020) на режисьора Пьотр Домалевски също изважда на дневен ред проблемите на младо момиче, което на 17 години ненадейно остава без татко и би трябвало да се пребори единствено за своето място в обществото.

Копродукцията на Русия, Белорусия и Германия „ Уроци по персийски “ (2020) е един от дребното филми в тазгодишната стратегия на фестивала, който ни връща към тематиката за войната и злините, които тя предизвиква. Режисьорът Вадим Перелман ни води в концентрационен лагер, в който млад евреин се показва за персиец, с цел да не бъде екзекутиран.
`Нов

Очаквайте информация и за българските филми в програмата на „ Златната липа. В идващите дни уредниците на кинофестивала ще разкрият и кой ще бъде специфичният посетител, който ще получи премията за повсеместен принос в киното.

Входът за всички прожекции и съпътстващи събития ще бъде изцяло безвъзмезден.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР