Общо 223 издателства са били подпомогнати от Изпълнителната агенция за

...
Общо 223 издателства са били подпомогнати от Изпълнителната агенция за
Коментари Харесай

Полиграфическата индустрия носи около 1.2 милиарда годишен оборот

Общо 223 издателства са били подкрепени от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП) за последните години посредством образуване на участия в промоционални прояви като бизнес конгреси и профилирани изложения, оповестиха от организацията.

Секторът придобива все по-голямо значение у нас, удостоверение за което е и продължаващият растеж на българския пазар на хартия, отбелязва изпълнителният шеф на ИАНМСП доктор Бойко Таков. От сектора регистрират нарастване на оборотите и търговията на създадените в България хартия и картон, без значение от повишението разноските за първични материали, превоз и сила.

Именно поради динамичното развиване на печатарската промишленост, през последните години ИАНМСП поддържа дребните и междинните предприятия в бранша посредством образуване на участия в промоционални прояви като бизнес конгреси и профилирани изложения. Може да се каже, че от ревютата в чужбина максимален интерес от страна на български участници има към тези във Франкфурт и Болоня. През миналата година по 10 български компании са показали продукцията си и на двата форума, подкрепени от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия.
Съюзът на печатарската промишленост в България, с ръководител на управителния съвет депутата Петър Кънев, е единствената работодателска организация, сплотяваща печатарите и всички в този отрасъл. Създадена преди 17 година, през днешния ден в нея членуват 100 компании, печатници и търговци, образователни заведения и издателства, с потвърден принос в производството и развиването на печатните артикули и връзки.

Полиграфическата промишленост по данни на статистиката носи към 1.2 милиарда годишен оборот, а тя дава работа на към 14 000 индивида. Това е общо взето съвсем 1% от Брутният вътрешен продукт. Бизнесът в Пловдив през последните години мощно се развива и даже задмина София с необикновен растеж на полиграфическата промишленост. Печатарската промишленост е един обслужващ бранш, т.е. когато върви българската стопанска система, върви и промишлеността.

България е и значителен експортьор на графична промишленост за Западна Европа. Но, извънредно потребна беше и програмата "Конкурентоспособност ", над 100 български компании в тази промишленост съумяха да вземат участие и да закупят съоръжение, което основава доста качествена продукция.

За да отбележат тези достижения Съюзът на печатарската промишленост в България всяка година връчва премиите си. "Печатар на 2018 година " стана Антон Симеонов - притежател на АДЛ (Идеал) ЕООД - Пловдив, а "Търговец на 2018 година " е Ханс Клайнингер, шеф на "Хубер Груп България " ЕООД - една 250-годишна немска компания за мастила и консумативи в графичната промишленост.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР