Общо 12 паралела между сегашното коалиционно правителство и поредицата от

...
Общо 12 паралела между сегашното коалиционно правителство и поредицата от
Коментари Харесай

Почти всяко намерение на ПП в изпълнителната власт е обструктирано и саботирано

Общо 12 паралела сред настоящето съдружно държавно управление и поредицата от събития, които преди 30 години доведоха до кабинета " Беров ", откри икономистът Евгений Кънев. Той е разгласил във фейсбук паралелите, които изумително си наподобяват. 

Ето цялостния текст на мнението му: 

Почти всяко желание на Политическа партия в изпълнителната власт е обструктирано и саботирано. Вчера за какво провели съвещание за еврото, оня ден по какъв начин били финансови “фашисти ”, по-преди по какъв начин вдигали ветото за Македония и така нататък

Обществените настроения и вълната издигнала Политическа партия като най-голяма партия във властта много наподобяват 1992 година. Сякаш историческите събития - тридесет години по-късно - в действителност се повтарят при сходни условия.

Както преди 30 години, българското общество е надълбоко разграничено след 12 години, а тогава 45 години авторитарно/тоталитарно ръководство на една партия. Под властта на “човек от народа ” връзките са достигнали своето дъно на примитивизъм, избуял след повдигането на похлупака.

Отново инфлация и цени на хляба са във фокуса на дневния ред след рухване на режима: тогава Лукановата зима, в този момент рецесия породена от война. А народът оскотява и публичните нрави загрубяват. 

И тогава, и в този момент първо се вършат опити за събаряне на остарелия режим изпод несполучливо: тогава 14 декември 1989 г, в този момент 2 септември 2020 година

И тогава, и в този момент - някогашната властваща партия БКП/ е внедрила свои хора на всички места в институциите, които блокират измененията.  И тогава, и в този момент - под напора на събитията, остарелият режим губи властта, въпреки в начало да печели изборите: на 10-17 юни 1990 г, а на 4.4.2021

И тогава, и в този момент се образуват преходни държавни управления за към 9-10 месеца да адресират най-спешните проблеми - на Попов (1991) и на Радев (2021).

И тогава, и в този момент - опозицията на остарялата власт е разнолика и се сплотява единствено на основа “анти ” - тогава антикомунистическия, формиран от необятна палитра партии, в този момент от четворна “анти ГЕРБ ” коалиция, включая една по-малка коалиция от 3 партии.

И тогава, и в този момент - с цел да се смени властта беше нужна невъзможна коалиция - тогава с за болшинство от 134 гласа през 1991 г, а в този момент с … Има Такъв Народ (ДПС) за … 134 гласа през 2021 година

И тогава, и в този момент - /ИТН изнудваха и заплашваха държавното управление, че ще изоставен обединението. И тогава и в този момент формалният мотив е еднакъв: тогава въоръжена договорка с Македония, в този момент повдигане на ветото над Македония. А неофициалният, същинският - Заплаха за милиционерската власт в сянка. Както тогава, и в този момент водещата партия търсеше способи за доближаване с Македония, за разлика от статуквото.

И тогава, и в този момент - отпред на държавното управление бяха най-младите министър председатели на прехода: Филип Димитров (36) и (41) - със западно обучение - които желаеха да модернизират страната след пакостите на остарялата власт.

И тогава, и сега- президентът, който спомага за съставяне на държавното управление, по-късно се обръща против него, като се съюзява със своите някогашни врагове.

И тогава, и в този момент - съпротивата против измененията е на едни и същи хора в сянка.

Дано историята не се повтаря.

Иначе остава да чакаме по кое време Има Такъв Народ (подкрепили Радев) ще пернат шалтера.

За да посрещнем новия Беров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР