Общо 113 са реално прехвърлените от Австрия у нас мигранти,

...
Общо 113 са реално прехвърлените от Австрия у нас мигранти,
Коментари Харесай

Денков: Австрия ни е върнала 113 мигранти през 2023 г.

Общо 113 са действително трансферираните от Австрия у нас мигранти, търсещи протекция през 2023 година, заяви министър председателят Николай Денков по време на парламентарния надзор, съобщи Българска телеграфна агенция.

Денков отговори на въпрос на народния представител Станислав Стоянов по отношение на предвижданото връщане на записали се и потърсили леговище мигранти у нас и по лична воля пристигнали в Австрия. Стоянов попита какъв е броят на тези лица, за които България е виновна по съглашението от Дъблин и които Австрия ще изпрати назад на наша територия.

Николай Денков осведоми, че за интервала от 1 януари – 31 декември 2023 година България е избрана като способената държава-членка за общо 5731 претенции, получени от Австрия. За същия интервал са декларирани едвам 194 прехвърляния от Австрия към България, като действително трансферираните, търсещи протекция лица са единствено 113, сподели Денков. Той добави, че отговорността на България за брой лица, които се е съгласила да одобри на територията си, се трансформира всеки ден според от приключването периода на трансфер, в границите на който запитаната държава-членка е длъжна да провежда прехвърлянето.

За 95% от изпратените единодушия, са получени вести от Австрия, съгласно които прехвърлянето на лицата не може да бъде осъществено в регламентирания шестмесечен период, защото последните са се укрили или са в неопределеност, изясни министър-председателят. Фактът, че 95% от чужденците, които могат да бъдат трансферирани от Австрия към България са в неопределеност и с тях не може да бъде проведено прекачване, демонстрира и за какво действително осъществените прехвърляния от австрийските управляващи за 2023 година са едвам 113, сподели още Денков.

Той осведоми, че през 2023 година в България са подадени общо 22 518 молби за даване на интернационална протекция от жители на трети страни и лица без поданство. За същия интервал от всички страни, прилагащи дъблинския правилник, са получени 17 900 претенции, като България е избрана за виновна държава-членка за общо 13 139 от тях. За 56% от лицата е получена информация, че те са в неопределеност и прехвърлянето не може да бъде проведено в открития шестмесечен период.

При подадена молба за даване на интернационална протекция, пръстовите отпечатъци на чужденеца се смъкват в системата Евродак и се съпоставят в централната банка, с цел да се откри дали лицето е подавало молба за даване на интернационална протекция в съответната държава-членка, сподели още Николай Денков. Той уточни, че на база на данните, които се съхраняват в Евродак, може да се откри в кои страни обещано лице е подало молба за даване на интернационална протекция и да се реши дали са на разположение учредения за изпращане на искане до една или повече от тях.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР