Общият съд на Европейския съюз отне парламентарния имунитет на бившия

...
Общият съд на Европейския съюз отне парламентарния имунитет на бившия
Коментари Харесай

Общият съд на ЕС отне имунитета на Карлес Пучдемон

Общият съд на Европейския съюз лиши парламентарния имунитет на някогашния районен министър председател на Каталуния Карлес Пучдемон и на евродепутатите Тони Комин и Карла Понсати, които избягаха от испанското правораздаване в Белгия и Шотландия. Решението идва, откакто на 2 юни съдът им даде краткотраен имунитет до окончателното си изговаряне.

Сагата към имунитета на избягалите каталунски сепаратисти продължава към този момент втора година. В началото на 2020 година испанското правораздаване изиска от Европейския парламент да смъкна имунитета им, с цел да има право да ги съди за провеждането на противозаконния референдум за самостоятелност през 2017 година Въпреки че това не значи автоматизирано изгонване, Испания настояваше, тъй като идната стъпка щеше да бъде да изиска наново преразглеждане на Европейската заповед за ареста им от Белгия и Шотландия, където живеят тримата евродепутати. 

Комисията по юридическите въпроси на Екологичен потенциал позволи през февруари тази година свалянето на имунитетите, а на 9 март ги гласоподаваха и в пленарна зала.

„ Това е политическо гонене ", написа тогава Пучдемон, а юристът им апелира пред Общия съд на Европейския съюз. На 2 юни той им даде краткотраен имунитет до окончателното решение, което към този момент е реалност и с него се позволява тримата да бъдат съдени. Преди това обаче арбитър Пабло Ларена от Върховния съд на Испания чака Съда на Европейски Съюз да се произнесе при какви условия Белгия и Шотландия могат да откажат да изпълнят Европейска заповед за арест, с цел да е сигурен, че този път няма да получи отвод.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР