Общият индекс на цените на производителя в промишлеността през януари

...
Общият индекс на цените на производителя в промишлеността през януари
Коментари Харесай

Ръст на общия индекс на цените на производителя в промишлеността за януари отчитат от НСИ

Общият показател на цените на производителя в индустрията през януари 2022 година се усилва с 3.2% по отношение на предходния месец . Това демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Регистриран е растеж при производството на електрическа и топлоенергия, както и в преработващата индустрия.

Общият показател на цените на производител през януари 2022 година нараства с 32.6% в съпоставяне със същия месец на миналата година . Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 85.7%. В преработвателната индустрия нарастването е 17,1%.

Сходна е и обстановката с показателят на цените на производител на вътрешния пазар. Той бележи растеж с 3,4% спрямо месец януари. Индексът е повишен с 42% в съпоставяне със същия интервал на 2021 година
 Снимка 565232
От Национален статистически институт регистрират и повишение на общия индикатор на бизнес климата за февруари с 1,4% по отношение на предходния месец . Подобрение на индикатора се следи в бранша на услугите, търговията на дребно и в индустрията.

Съставният индикатор " бизнес климат в индустрията " се покачва с 2.7 пункта . Основен проблем ограничителен развиването на бизнеса продължава да бъде несигурната икономическа среда.

Лек спад на индикатора на бизнес климата има при строителството . Понижението е с 0.6%. Това се дължи на неподходящите упования на строителните бизнесмени за бизнес положението на предприятията през идващите шест месеца.
 Снимка 565233
Съставният индикатор " бизнес климат в търговията на дребно " бележи растеж от 1.3% . Проблеми в сектора основават несигурната икономическа среда, огромната конкуренция и незадоволителното търсене.

Ръст от 1,1% на индикатора се регистрира и в областта на услугите . Експертите чакат повишение на продажбите в околните месеци.
 Повишение на общия индикатор на бизнес климата през януари регистрират от Национален статистически институт
Повишение на общия индикатор на бизнес климата през януари регистрират от Национален статистически институт

Ръст на индикатора е регистриран в индустрията, строителството и търговията на дребно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР