Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)

...
Общият индекс на цените на производител (вътрешен и външен пазар)
Коментари Харесай

Ръст на производствените цени през септември спрямо август

Общият показател на цените на производител (вътрешен и външен пазар) през септември 2020 година нараства с 0.6% по отношение на предходния месец, сочат данните  на Националния статистически институт (НСИ). Повишение е записано в добивната индустрия - с 4.8%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.1%, и в преработващата индустрия - с 0.2%.

По-голямо нарастване на цените се следи при: производството на съществени метали - с 2.9%, производството на химични артикули - с 0.8%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители и произвеждане, некласифицирано другаде - по 0.6%.

Намаление на цените на производител е регистрирано при производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 0.4%, както и при производството на питиета и производството на железни произведения, без машини и съоръжение - по 0.3%.

Общият показател на цените на производител през септември 2020 година се намалява с 3.1% в съпоставяне със същия месец на 2019 година. По-ниски цени са регистрирани в преработващата индустрия - с 3.6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.1%, а в добивната индустрия се следи растеж на цените - с 9.1%.

По-значително понижение в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 3.1%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 2.8%, и производството на произведения от каучук и пластмаси - с 1.8%. Съществено покачване на цените се следи при производството на хранителни артикули - с 2.6%, и при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи, без косъм - с 2.3%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2020 година се усилва с 0.4% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 2.3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.0%, а в преработващата индустрия се следи понижение - с 0.1%. В съпоставяне с август 2020 година по-ниски цени са регистрирани при: производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 1.0%, и производството, некласифицирано другаде - с 0.4%, а покачване се следи при производството на съществени метали - с 2.6%, и производството на химични артикули - с 1.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през септември 2020 година понижава с 1.8% в съпоставяне със същия месец на 2019 година. Понижение на цените е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.3%, и в преработващата индустрия - с 1.9%, а нарастване се следи в добивната индустрия - с 3.7%.

През септември 2020 година по-ниски цени в преработващата индустрия по отношение на септември 2019 година са регистрирани при производството на химични артикули - с 1.9%, и при производството на облекло - с 1.7%. По-значително повишаване на цените е регистрирано при обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи, без косъм - с 4.6%, и при производството на хранителни артикули - с 3.4%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през септември 2020 година се усилва с 0.8% по отношение на предходния месец, а по отношение на съответния месец на 2019 година е регистрирано понижение с 5.0%
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР