Общият индекс на цените на производител в промишлеността у нас

...
Общият индекс на цените на производител в промишлеността у нас
Коментари Харесай

НСИ: Цените на родното промишлено производство се покачват



Общият показател на цените на производител в индустрията у нас нараства с 0.5% през месец октомври по отношение на предходния месец септември. Това демонстрират данни на Националния статистически институт (НСИ) по отношение на показателите на цените на производител в индустрията за октомври 2017 година.

Увеличението на общия показател се дължи на повишаването на цените в добивната индустрия, където растежът е с 2.1%. Увеличението на цените в преработващата индустрия също спомагат за общия показател. Там нарастването е с 0.6%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ обаче е регистрирано понижение - с 0.1%.

Според данните на Национален статистически институт по-същественото нарастване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали (с 4.2%) и при производството на химични артикули (с 1.3%). Намалението на цените в бранша се следят при производството на тютюневи произведения (с 1.6%), при производството на хранителни артикули (с 0.5%) и при производството на облекло (с 0.1%). В съпоставяне с месец октомври 2016 година общият показател на цените на производител нараства с 5.6%.

Ръстът на цените при добивната индустрия е с 12.1%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ се следи растеж с 10.2%, а при преработващата индустрия нарастването е с 3.8%. Спрямо октомври предходната година по-съществено нарастване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 18.0%, при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 6.7%, както и при производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 4.6%.

Намаление е записано при производството на компютърна техника, електронни и оптични артикули и при производството на транспортни средства, без коли - надлежно по 1.9%. Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври 2017 година остава неизменен по отношение на предходния месец. Увеличение на цените има при добивната индустрия и преработващата индустрия, а понижение - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ. Спрямо октомври 2016 година показателят на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 5.5%.Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през октомври 2017 година се усилва с 1.4% спрямо предходния месец.

Нарастване на цените е регистрирано при преработващата индустрия - с 1.2%. Спрямо месец октомври 2016 година показателят на цените на производител на интернационалния пазар нараства с 5.8%. В преработващата индустрия нарастването на цените е с 5.6%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР