Общият индекс на цените на производител се увеличава с 3.4%

...
Общият индекс на цените на производител се увеличава с 3.4%
Коментари Харесай

Заводските цени за вътрешния пазар се увеличават

Общият показател на цените на производител се усилва с 3.4% през декември 2022 година по отношение на предходния месец, заяви Националният статистически институт.

Годишното нарастване на заводските цени е с 23.2% като на вътрешния пазар растежът е още по-голям - с 28.5%, до момента в който за интернационалния е регистриран растеж от 13.8% и месечен спад от 1.5%.

Най-голям принос към повишаването има енергетиката, където месечното нарастване на индустриалните цени е с 14.3%, а годишното - с 39.3%.

От данните на статистическия институт се вижда, че растежът на цените на вътрешния пазар не губи скорост, до момента в който на интернационалния даже има месечен спад. Месечното нарастване на заводските цени на вътрешния пазар е с 6%, а годишното - с 28.5%. При износа цените понижават по отношение на месец по-рано - с 1.5%, а годишният им растеж е едвам 13.8%.

В добивната индустрия нарастването на цените е с 0.9%, до момента в който в преработващата индустрия е регистрирано понижение с 2.1%.

По-ниски цени са регистрирани в обработката на кожи и произвеждане на обувки - с 1.7%, в хартиената индустрия - с 1.0%, производството на химични артикули и производството на железни произведения - по 0.9%.

Повишение на цените в преработващата индустрия е регистрирано при: производството на съществени метали -

с 3.4%, производството на питиета - с 1.4%, производството на тютюневи произведения - с 1.2%, производството на облекло - с 1.1%.

Общият показател на цените на производител се повишава с 23.2% през декември 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. В преработващата индустрия нарастването с 16.1%, а в добивната индустрия - с 3.7%.

В преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 28.2%, производството на хранителни артикули - с 26.3%, производството на хартия, картон и произведения от тях - с 25.5%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 25.4%.

Намаление е записано при производството на съществени метали - с 0.4%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР