Общият индекс на цените на производител през юни 2018 г.

...
Общият индекс на цените на производител през юни 2018 г.
Коментари Харесай

С 5,3% се повишават цените в добивната промишленост

Общият показател на цените на производител през юни 2018 година нараства с 0.8% по отношение на предходния месец. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 5.3% , в преработващата индустрия - с 0.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, оповестява Национален статистически институт.

По-съществено повишаване на цените в преработващата индустрия се следи при производството на съществени метали - с 2.7%, и при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 1.3%, а понижение е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 0.6%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 0.1%.

Общият показател на цените на производител през юни нараства с 6.8% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната индустрия - с 10.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.0%, и в преработващата индустрия - с 6.0%.

В преработващата индустрия по-съществен растеж на цените се следи при: производството на съществени метали - с 14.2%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 5.7%, и производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 4.5%. Намаление на цените е записано при производството на тютюневи произведения - с 1.0%, както и при производството на химични артикули - с 0.6%.

 Снимка 370920
Източник:

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни се повишава с 0.5% по отношение на предходния месец. Ръст на цените е регистриран в добивната индустрия - с 3.5%, в преработващата индустрия - с 0.5%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ не е регистрирана смяна.

В преработващата индустрия по-високи цени по отношение на предходния месец се следят при производството на съществени метали - с 3.6%, и при ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 1.9%. Намаление на цените е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 1.0%, и при производството на химични артикули - с 0.6%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през юни нараства с 5.7% в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Увеличение на цените е регистрирано в добивната индустрия - с 10.7%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.0% , и в преработващата индустрия - с 3.4%.

През юни по-високи цени в преработващата индустрия по отношение на юни 2017 година са регистрирани при: производството на съществени метали - с 10.9%, производството на мебели - с 4.6%, и производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 4.0%. Намаление на цените се следи при: производството на произведения от каучук и пластмаси и производството на тютюневи произведения - по 0.7%, производството, некласифицирано другаде, и производството на химични артикули - по 0.4%.

 Снимка 370922
Източник:

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през юни 2018 година се повишава с 1.2% спрямо предходния месец.

В преработващата индустрия е регистрирано покачване на цените с 1.0%. По-съществен растеж е регистриран при: производството на съществени метали - с 2.5%, производството на хранителни артикули - с 1.9%, и производството на химични артикули - с 1.0%, а понижение се следи при производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 0.3%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.1%.

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар през юни 2018 година нараства с 8.3% в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

В преработващата индустрия цените се повишават с 8.5% . По-високи цени са регистрирани при: произвеждане на съществени метали - с 14.8%, произвеждане на дървен материал и произведения от него, без мебели - със 7.9%, и обработката на кожи и производството на произведения от обработени кожи без косъм - с 6.2%. По-ниски цени се следят при произвеждане на тютюневи произведения - с 1.9%, и при производството на мебели - с 1.4%.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР