Общият индекс на цените на производител намалява с 6.2% през

...
Общият индекс на цените на производител намалява с 6.2% през
Коментари Харесай

НСИ: Намаление при производството на електроенергия и газ за октомври

Общият показател на цените на производител понижава с 6.2% през октомври 2022 година по отношение на септември. Значително понижение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 15.3%, и в добивната индустрия - с 3.9%, до момента в който в преработващата индустрия е регистрирано нарастване с 0.9%. Това сочат данните на Националната статистика.

Повишение на цените на производител в преработващата индустрия се следи при производството на текстил и произведения от текстил- с 5.7%, при обработката на кожи, производството на произведения от обработени кожи без косъм - с по 1.2% и при производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 0.9%. По-ниски цени са регистрирани при: производството на съществени метали - с 3.9% и производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0.3%.

На годишна база общият показател на цените на производител нараства с 41.7% през октомври 2022 година в съпоставяне със същия месец на 2021 година. Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 97.8%, преработващата индустрия - с 20.8%, и в добивната индустрия - с 4.2%. В преработващата индустрия доста покачване на цените е регистрирано при: производството на химични артикули - с 39.2%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 31.2%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 29.0%, производството на хранителни артикули - с 28.7%. Намаление е регистрирано при производството на съществени метали с 1.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар понижава с 8.8% през октомври 2022 година по отношение на предходния месец. Понижение е записано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 16.0%, и в добивната индустрия - с 1.2%, а в преработващата индустрия е регистрирано покачване с 1.0%. На годишна база обаче още веднъж се вижда повишение- с 55,4%. Ръст на цените е регистриран още веднъж при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 94.1%, преработващата индустрия - с 28.9%, и добивната индустрия - с 9.2%.

На интернационалния пазар показателят понижава с 0.2% за октомври по отношение на септември, а по отношение на съответния месец на 2021 година нараства с 19.6%.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР