Общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив

...
Общият брой на постъпилите дела в Окръжен съд – Пловдив
Коментари Харесай

Съдиите от Окръжен съд Пловдив остават сред най-натоварените в страната

Общият брой на постъпилите каузи в Окръжен съд – Пловдив през 2021 година е 6987, прегледаните каузи са 8801, а свършените са 7013 каузи. 78 % от свършените каузи, или 5501, са завършили в период до 3 месеца от образуването им.

Данните за активността на Окръжен съд – Пловдив през 2021 година бяха изнесени на общо заседание на съдиите, преведено посредством видеоконферентна връзка, от госпожа Розалия Шейтанова – ръководител на Окръжен съд – Пловдив.

Специален посетител на събранието беше заместник-председателят на Апелативен съд – Пловдив госпожа Надежда Желязкова, която поздрави сътрудниците си за отличната им работа и посочи, че след запознаване с данните от отчета за активността на Окръжен съд - Пловдив за отчетната 2021 година, се постанова безпротиворечивия извод за това, че макар по-големия брой постъпили каузи през 2021 година и наложения ексклузивен метод на живот и работа, поради съществуващата пандемична конюнктура в страната, съдиите са работили чудесно, като израз на това е срочното и качествено правосъдие. Г-жа Желязкова означи, че отличните резултати могат да бъдат възприети не просто като наклонност, а като традиция в работата на Окръжния съд, като индикативен в тази тенденция е високият професионализъм на работещите в съда и подчертава на събитието, че за нея е чест, че е била част от състава на този съд.

Отчетено беше нарастване на размера на правораздавателна активност спрямо миналата година, като постъпилите каузи са с 262 повече, делата за разглеждане са се нараснали с 693, значителен растеж има и при свършените каузи – те са със 719 повече, което в общ проект води до повишение на натовареността на съдиите.

Всеки арбитър, приблизително месечно, е разгледал през годината 13,48 каузи, и е приключил 10,74 каузи. Отличени бяха 22 съдии, които не са позволили закъснение по нито едно дело.

Акцент в представянето на отчета беше подложен на проблемите, свързани с кадровото застраховане на съда, защото през отчетния интервал съдът е работил с понижен състав на съдиите, което е обезщетено единствено отчасти с командироване на съдии от областен съд.

Натовареността на съдиите остава висока и при съпоставяне сред индикаторите за окръжните съдилища в страната за 2021 година Окръжен съд – Пловдив резервира досегашните челни позиции по всички индикатори за натовареност.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР