Общинското предприятие "Софпроект-ОГП" се трансформира в "Софияплан". Екипът ще отговаря

...
Общинското предприятие "Софпроект-ОГП" се трансформира в "Софияплан". Екипът ще отговаря
Коментари Харесай

Общинското предприятие Софпроект-ОГП се трансформира в Софияплан

Общинското дружество "Софпроект-ОГП " се трансформира в "Софияплан ". Екипът ще дава отговор за цялостното стратегическо и пространствено обмисляне на Столична община, оповестяват от общинското сдружение.

От там напомнят, че на 10 септември Столичният общински съвет одобри предлагането на основния проектант Здравко Здравков за смяна на името на общинското дружество "Софпроект-ОГП " в "Софияплан ", както и нов устав за организацията на неговата активност. Целта е да бъде основано профилирано звено, което да дава отговор за цялостното стратегическо и пространствено обмисляне на Столична община. Предприятието ще координира създаването и използването на всички стратегически документи и планове в общината. "Софияплан " разполага с мултидисциплинарен екип, който събира и проучва данни за другите аспекти на градската среда, организира разговор със заинтригуваните страни и прави оферти за политики към Столичния общински съвет, кмета, районните кметове и заместник-кметовете.

В момента в Столична община работят 24 тактики, 4 стратегии, 10 стратегически проекта, както и Общ организационен проект, като тук не броим подробните устройствени проекти. Една от дилемите на "Софияплан " ще бъде да оцени и в случай че се наложи да промени всички тези документи, с цел да работят те в синхрон между тях, както и да водят в посоката, заложена от "Визия за София ". Това е обяснил Любо Георгиев, шеф на Оперативна програма "Софияплан " и началник на "Визия за София ", представен от общинското сдружение.

Ключови планове на "Софияплан " до този миг са "Визия за София " (дългосрочна тактика за развиване на СО), Планът на София (действащ и идно изменение) и "Програма за София " (Интегриран проект за развиване на общината 2021 - 2027).

"Визия за София " е самодейност на Столична община за основаването на споделена и дълготрайна тактика за развиването на столицата и крайградските територии до 2050 година Стратегията е основана въз основата на десетки проучвания и разбори на моментното положение на София и с присъединяване на над 10 000 организации, бизнеси и жители. Тя включва съответни стъпки, ограничения и цели за бъдещото стабилно развиване на града. Визията бе призната от Столичния общински съвет на 23 юли 2020 година, напомнят от сдружението.

"Програма за София " е проектът за интегрирано развиване на Столична община за интервала 2021-2027. Стратегическият документ дефинира средносрочните цели и цели за стабилно интегрирано развиване на града. Това става въз основата на обстоен разбор на настоящите проблеми и капацитети на общината и връзките й с близките селища. Програмата ще дефинира предпочитани зони за влияние и съответни основни планове, които ще се осъществят през идващия програмен интервал на Европейски Съюз. Документът се намира в първия стадий от своята подготовка, който включва разбор на другите аспекти на градското развиване. В идната фаза ще бъдат избрани зоните в града, които имат най-голяма потребност от интервенция и нови планове. Очаква се Програма за София да бъде приключена при започване на 2021 година и в следствие да бъде разисквана и призната от Столичния общински съвет, показват от общинското сдружение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР