Общинският съветник и лидер на Да, България в Пловдив Веселина

...
Общинският съветник и лидер на Да, България в Пловдив Веселина
Коментари Харесай

ПП-ДБ запретнаха ръкави да спасяват вековна къща в Пловдив

Общинският консултант и водач на " Да, България " в Пловдив Веселина Александрова, депутатът Манол Пейков и претендентът за кмет на регион " Централен " за изборите на 29 октомври 2023 година Чило Попов са подхванали самодейност за избавяне на емблематична постройка в града. Това излиза наяве от известие от пресцентъра на " Демократична България ".

Заедно с други народни представители и локални политици от ПП-ДБ те са внесли в Министерството на културата (МК) писмо с апел за възобновяване статута на културна полезност и на първичния тип на триетажната многофамилна постройка, която е ситуирана на ул. " Цар Иван Александър " и ул. " Густав Вайганд ".

Писмото е връчено през днешния ден на зам.-министрите на културата Чавдар Георгиев и Виктор Стоянов от Манол Пейков и Чило Попов. В него се показват три аргумента в поддръжка на апела на представителите на " Продължаваме промяната " - " Демократична България ". Първият е, че издигнатата преди век къща е имала до 2012 година статут на недвижима културна полезност, когато по неразбираеми за политиците от ПП-ДБ аргументи и без аргументация тя била заличена от описите на Националния институт за недвижимо културно завещание (НИНКН).

На второ място, създателите на самодейността показват, че постройката е знаков образец за публикувания в региона архитектурен жанр със сецесионови и неокласически детайли и пропорции и е значим детайл от присъщия образ на целия отбор от здания и детайли на градската среда в съседство. Третият им аргумент е, че досега за парцела няма утвърден архитектурен план за нова постройка и е неприемливо почналото разрушение на остарялата. Общинският План за сигурност и здраве пък служел единствено за предлог за разрушаването на постройката, а тя била очевидно постоянна и покривът й бил сменен.

В писмото се упорства да стартира процедура за даване на статут на недвижима културна полезност на постройката и да се ревизира за какво той е бил анулиран през 2012 година Вносителите му питат и на какво съображение за нея се ползва Плана за сигурност и здраве. Те желаят неотложно предписание за прекъсване на дейностите по събарянето до даването на статут на постройката на недвижима културна полезност, а на притежателя на парцела да бъде указано да предприеме незабавни ограничения за възобновяване на първичния й тип и да укрепи и оформи всички декоративни архитектурни детайли в тяхната целокупност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР