Общинският съвет в Пловдив трябва да избере 90 съдебни заседатели,

...
Общинският съвет в Пловдив трябва да избере 90 съдебни заседатели,
Коментари Харесай

Общинският съвет – Пловдив търси 90 съдебни заседатели с чисти досиета

Общинският съвет в Пловдив би трябвало да избере 90 правосъдни заседатели, които да се явяват по наказателни каузи в Окръжния съд в интервала от 2018 до 2023 година, защото мандатът на настоящите сега изтича на 31 май следващата година.

Молбите на претендентите ще се одобряват, откакто на плануваната за 18 декември (понеделник) постоянна сесия на локалния парламент под тепетата бъде гласувано предлагането на ръководителя на ОбС-Пловдив Савина Петкова за започване на подбора. Кандидатите би трябвало да са с чисти досиета и да не са имали никакви престъпни прояви. Този път родените преди 1973 година ще бъдат проверявани в Комисията по досиетата и за вероятно съдействие с Държавна сигурност (ДС) съгласно новите условия на Закона за правосъдната власт. Последното съвещание на пловдивския парламент преди Коледа ще стартира точно с избор на краткотрайна 9-членна комисия за асортимент на претендентите за правосъдни заседатели в Окръжния съд, като за неин ръководител е препоръчан общинският консултант от Политическа партия ГЕРБ Ясен Михайлов.  18pl4005-obs-pd-2

От писмо на ръководителя на Апелативен съд-Пловдив Магдалина Иванова до шефката на Общинския съвет Савина Петкова става още ясно, че 15 от бъдещите 90 правосъдни заседатели наложително би трябвало да са педагози. Подборът на претендентите би трябвало да завърши най-късно до 28 февруари 2018 година, когато е крайният период за складиране в Апелативния съд на окончателния лист с определените и утвърдени от локалния парламент правосъдни заседатели.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР