Общинският съвет в Ловеч реши площадът пред художествената галерия в

...
Общинският съвет в Ловеч реши площадът пред художествената галерия в
Коментари Харесай

Ловешки площад ще носи името на поп Кръстьо

Общинският съвет в Ловеч реши площадът пред художествената изложба в остарелия квартал „ Вароша “, където Васил Левски основава първия революционен комитет, да носи името на свещеноиконом Кръстьо Никифоров, прочут като поп Кръстьо.

Това заяви БНР.
 Община Ловеч е отличена като одобрена културно-историческа дестинация Община Ловеч е отличена като одобрена културно-историческа дестинация
Община Ловеч бе удостоена с отличие в категорията „ Утвърдена културно-историческа дестинация за 2021 година “ по време на тържес...

След три несполучливи опита за последните 18 години предлагането площадът пред галерията да носи името на поп Кръстьо беше признато от ловешкия общински съвет, макар разнопосочните отзиви на историците дали поп Кръстьо е предал Левски или не.

Преди гласуването Радослав Хитов предложи: „ Дошло е време ловчанлии да знаем поп Кръстьо изменник ли е или не. За това моето предложение е в доста обозрим период да се изиска мнение от Българската академия на науките и да кажат. И да вземем решение, което аз считам, че поп Кръстьо заслужава “.

Минчо Казанджиев добави: „ С каквото и мнение да излезе Българска академия на науките, най-вероятно отново ще има оборване от другите историци. Аз съм склонен, че поп Кръстьо би трябвало да получи своето справедливо място. Ние като ловчанлии би трябвало да дадем своя дял и своя принос. Трябва да защитим нашите позиции “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР