Общинският съвет в Балчик даде съгласие общината да поиска от

...
Общинският съвет в Балчик даде съгласие общината да поиска от
Коментари Харесай

Общинарите в Балчик искат правата за управление на храма на Кибела

Общинският съвет в Балчик даде единодушие общината да изиска от Министерството на културата правата за ръководство на античния храм на богинята Кибела, който е обществена държавна благосъстоятелност.

За взетото решение заяви ръководителят на общинския съвет Николай Колев, като посочи, че ще се упорства ръководството на паметника на културата да бъде предоставено за период от 10 години.

Елинистичната постройка, която е в частен имот, бе открита при спешни разкопки през 2007 година. Храмът към този момент се разрушава и е в неприятно положение, неведнъж разяснява кметът на Балчик Николай Ангелов, по чието предложение общинският съвет е взел решението за започване на процедурата.

Местят храма на Кибела до морето

Кметът към този момент изрази подготвеност археологическият обект да бъде възобновен на мястото, където е открит, като бъде отчужден частният парцел, или античната постройка да бъде преместена край Морската гара.

Храмът на Кибела е строен през 280-260 година преди Христа и е работил повече от 700 години преди да бъде покрит най-вероятно при земетресение в античния Дионисополис. Археолозите показаха постройката при откриването й като най-добре непокътнатият елинистичен храм в света. Най-ценните находки от молитвения дом - измежду които и храмовата скулптура на Великата майка на боговете Кибела, са част от експозицията на музея в Балчик.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР