Общинският съвет на Плевен разгледа и утвърди списък на общински

...
Общинският съвет на Плевен разгледа и утвърди списък на общински
Коментари Харесай

Определиха цени за продажба на 10 общински жилища в Плевен

Общинският съвет на Плевен прегледа и утвърди лист на общински жилища от фонд „ Жилища за продажба “, които да бъдат продадени на наематели, настанени в тях по административен ред и отговарящи на изискванията на Закона за общинската благосъстоятелност и локалната Наредба №18 за изискванията и реда за определяне на жилищни потребности и настаняване в общински жилища. На база на показани оценки от самостоятелни оценители съветниците гласоподаваха и продажни цени за съответните парцели.

Съгласно Закона за общинската благосъстоятелност и Наредба №18, по своето предопределение общинските жилища се разпределят по фондове, като съгласно потребностите на Общината предназначението им може да бъде променяно с решение на Общинския съвет по предложение на кмета. През интервала 8 февруари - 22 август 2022 година в Община Плевен са постъпили заявки за закупуване на общински жилища от наематели, настанени в тях по административен ред. В тази връзка през днешния ден съветниците взеха решения по две оферти, касаещи общинския жилищен фонд. Първото касаеше промени в Решение №265 от 30 юли 2020 година на Общинския съвет, с което са избрани броя, предназначението и местонахождението на обособените типове общински жилища. Прието бе 38 жилища от фонд „ Жилища за настаняване чартърен “ да бъдат трансферирани във фонд „ Жилища за продажба “. С второто решение бе одобрен и лист от 10 общински жилища от фонд „ Жилища за продажба “, които да бъдат продадени на наематели, настанени в тях по административен ред и отговарящи на изискванията. Осем от жилищата са в жк „ Дружба “ и две на територията на жк „ Сторгозия “.

Съгласно общинската Наредба №18 наемател на общинско жилище, който е настанен в него по административен ред, може да го закупи, в случай че дава отговор по едно и също време на следните условия:

- да е наемател на общинско жилище на съображение настанителна заповед не по–малко от 8 години без прекъсване;

- да населява общинско жилище, предопределено за продажба;

- да не е правил през последната година нарушение клаузите на контракта за отдаване чартърен на общинското жилище и да няма отговорности от неизплатена наемна цена и консумативни разноски;

- общинско жилище, в което като наемател/и са настанени фамилиите на низходящи и възходящи, или братя и сестри, може да бъде продадено по едно и също време на наемателите в съсобственост в идеални елементи или на някой/някои от наемателите съгласно постигнатото от тях единодушие, показано пред общинската администрация в писмена форма с нотариална легализация на подписите.

За закупуване на общинско жилище наемателят подава документално искане до Кмета на Общината, като към настояването служебно се ползват документи за правоимащия наемател и за всички пълнолетни членове на семейството/домакинството /заповед за настаняване в общинско жилище; уверение за непрекъснат и сегашен адрес; уверение за фамилно положение; уверение от Агенцията по вписванията за притежавани парцели и осъществени покупко-продажби с тях през последните 5 години по непрекъснат и сегашен адрес и по месторождение; протокол от Оперативна програма „ Жилфонд “, с който се удостоверява, че не е нарушавал клаузите по контракта за настаняване; удостоверение за съдимост/.

Продажбата на общинско жилище се прави надлежно със заповед на Кмета на общината, след решение на Общинския съвет, в което се дефинират продажната цена, реда и изискванията на възнаграждение на жилището. Ако в посочения в заповедта период за заплащане купувачът не заплати дължимите суми, се смята, че той се е отказал от закупуване и преписката се приключва още веднъж със заповед на Кмета на общината.

Общински жилища, които са къщи или етажи от къщи с прилежащи терени, не могат да се продават, с изключение на по реда очакван в ЗОС, още веднъж след решение на Общинския съвет.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР