Общинските съветници в Пловдив пак объркаха правомощията си по време

...
Общинските съветници в Пловдив пак объркаха правомощията си по време
Коментари Харесай

Местният парламент страда от тежка форма на институционална ...

Общинските съветници в Пловдив отново объркаха пълномощията си по време на разискването на Общия организационен проект на Пловдив през вчерашния ден. Жадни за няколко мига политическа популярност, множеството от тях започнаха да се ровят в детайлите на документа, който дефинира градоустройствената политика  на града. Най-активните се надпреварваха с оферти за съответни промени, които в действителност не са предмет на тяхната работа в зала. Най-малкото тъй като не е обикновено секретарки, служители, адвокати, хуманисти и зъболекари да се изричат като специалисти по градоустройствените въпроси.   

Заданието за промените на Общ устройствен план е направено през 2017 година. Още тогава съветниците, някои от които са част и от настоящия състав на локалния парламент, са пропуснали опцията да се осведомят каква е философията на промените и в какъв тъкмо град ни се предлага да живеем. Повечето са проспали опцията да схванат нещо по въпроса и по време на шестте публични разисквания на проекта, проведени в шестте региона на Пловдив. За да осъществят елегантните си градоустройствени хрумвания, те са имали и редица други варианти. По време на двете съвещания на Експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) да вземем за пример бяха направени над 250 ремонти в Общ устройствен план по оферти на жители, общественици, компании и разнообразни професионални организации. Пренебрежимо дребна част от тях са пристигнали от общински съветници, въпреки че точно те би трябвало да са най-активни и да задават най-вече въпроси на специалистите и създателите на документа в откритите съвещания на ЕСУТ.

Стрелбата по общинската администрация и основния проектант, че промените са направени на мрачно, също е с неакуратен мерник. Измененията в Общ устройствен план от дълго време са качени на уеб страницата на Общината и са налични за всички, които употребяват интернет. За страдание обаче, визитите на страницата са обратнопропорционални на сякаш огромния другояче публичен интерес към тематиката. Което приказва, че в Общинския съвет е като на пазара - дебатьорите доста обичат да взимат думата и да се изричат за неща, които нито са виждали, нито са чували. А че общинските съветници няма да прочетат деликатно целия документ, който е с голям размер, е несъмнено най-малко на 99%. И даже някои да стигнат до края, няма да схванат съвсем нищо от материята.

Ако има сериозен проблем с промените в Общ устройствен план, той е обвързван главно с въпроса дали както през 2007 година ще бъде призната единствено графичната част на проекта, или този път ще се стигне и до текстовата (обяснителната). Защото, в случай че второто не се случи, цялата полемика ще е губене на време и преливане от пусто в празно. Защото без текстовата част вложителите отново ще се базират на прословутата Наредба 7 към Закона за устройство на територията, която дефинира оптималните индикатори за застрояване в другите зони, и ще бият Общината в съда при всеки спор за следващия Подробен устройствен план.

Дамите и господата общински съветници от дълго време би трябвало да знаят, че по закон не са началници на кмета и неговата администрация. И в тази ситуация с Общ устройствен план по време на съвещание в локалния парламент могат единствено да одобряват или отхвърлят проекта. Не е в пълномощията им да  разглеждат още веднъж в елементи проекта, като оферират нови и нови промени в зала, откакто документът към този момент е утвърден от ЕСУТ.

За страдание, институционалната неначетеност е мощно заразна болест в България, а политиканите в Общинския съвет не са ваксинирани против нея.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР