Общинските съветници подкрепиха изваждането на активите - техника, сгради и

...
Общинските съветници подкрепиха изваждането на активите - техника, сгради и
Коментари Харесай

Извадиха активите за 7 млн. лева от „Инсинератор – Пловдив”, търсят частна фирма да го дострои

Общинските съветници поддържаха изваждането на активите - техника, здания и парцели за 7 млн. лв. от общинското сдружение „ Инсинератор – Пловдив” ЕООД. С това решение се върви и към разпродажба на сдружението, за което гръмна скандал поради разходването на средства от шефа му Дончо Кацаров.

Над час продължиха дебатите в локалния парламент, като общинарите бяха раздвоени в мненията си дали да се дава на концесия или да остане в активите на Община Пловдив и тя да го развива.

Към решението бе признато и предлагането на Тодор Стоилов от Българска социалистическа партия да се направи комисия, която да оцени положението на техниката и активите на сдружението, както и да се направи оценка по какъв начин да се приключи предприятието, което да гори медицински боклуци.

„ Повечето от нас гледаме положителните европейки практики, Виена да вземем за пример гори огромна част от боклука си, с който отоплява 1/3 от града. С оглед на това в сегашния проект за възобновяване, където приоритет е екологията, би трябвало да се направи оценка дали може да се кандидатства по европейска стратегия за завършването му”, сподели Стоилов.

Общинският консултант Георги Величков изрази възмущението си от метода, по който са разходвани средствата за прехрана, като повтори данните, изнесени в следствието на Нова ТВ, съгласно което Дончо Кацаров е плащал наем за персоналното си ауди и е го е пълнил с общински пари, а също така е давал по 916 лв. на месец за счетоводни услуги за дружество, което няма активност.

Според Слави Георгиев най-малкият проблем на инсинератора е от кое място шефа му си е пълнил бензина, а в същината би трябвало да се гледа по какъв начин да бъде приключено това оборудване, което над 10 години стои на трупчета. По думите му няма никаква концепция от Община Пловдив какво да се прави с това оборудване и по какъв начин то да бъде приключено.

Георги Колев от ЗС „ Ал. Стамболийски” съобщи, че сега има единствено два инсинератора за горене на болнични боклуци в България – в Александровска болница и Девна.

„ Те са безспорни монополисти в България. Правят с този пазар каквото си желаят. Трябва да се вкара тази апаратура в употреба, като Пловдив да стане натурален център за горене на биологичните боклуци, а не лечебните заведения да се трансформират в заложници на тези две съоръжения.Без контракт с тях, ти не можеш да функционираш”, съобщи Колев. Според него инсинераторът би трябвало да стане без значение по какъв метод дали през Общината или на концесия. Според него обаче по-добрият и по-бързия метод е през даването на частник.

Зам.-кметът Величко Родопски съобщи, че дарената инсталация от Швейцария не се знае дали действа, тъй като няма програмен продукт, с който да се пусне. Последните планове са, че трябват 12 млн. лв., с цел да се пусне в работа и да действа на пазара. Вариантите са през заем и Общината да го прави, или да се даде на концесия.

Шефът на стопанския отдел в Общината описа и хронологията на събитията, от тристранния контракт с швейцарската компания до момента.

По думите й страна в контракта била и Министерството на здравеопазването, като задачата е било да се гори единствено биологичен боклук от лечебните заведения, а не медицински подобен, а силата от него да се влива в ТЕЦ-а и да служи за отопление.

„ След даряването на техниката от Швейцария отхвърлиха да си партнират с вторичен разпоредник с бюджетни средства – Оперативна програма „ Инсинератор. Започна построяването на постройката и нещата замръзнаха. Към този миг няма финансиране за завършването, като Общината няма желание да тегли заем за него”, сподели тя. Също по този начин стана ясно, че общинското сдружение е минало надзор от Национална агенция за приходите, АДФИ и Национален осигурителен институт, като скоро ще бъде оповестен доклада му.

Кметът Здравко Димитров съобщи, че в случай че се наблюдава хорнологията, този проблем не е от 2 или 4 години, а от мандата на Иван Чомаков.

„ Тогава основният секретар на общината Васил Петров отиде да вземе апаратурата. Фирмата от Швейцария към този момент не съществува, та няма и на кой да се простим. Нито Чомаков, нито Славчо Атанасов, нито 8 години по-късно – инсталацията не потегли. Ако желаеме да го създадем – ще внесем гласоподаване за 10-15 млн. лв. заем, само че знаем какво ще се случи – гражданска война. Ще го дадем на концесия, само че ние не можем да кажем кои компании да се явят. Общината не губи собствеността си, след 30 години отново ще си е на Общината”, сподели кметът.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР