Общинските съветници от групата на БСП за България не подкрепиха

...
Общинските съветници от групата на БСП за България не подкрепиха
Коментари Харесай

БСП отново не подкрепи удължаването на концесията със Софийска вода в София за нови 8 години

Общинските съветници от групата на " Българска социалистическа партия за България " не поддържаха удължаването на концесията със " Софийска вода " в София за нови 8 години. На сесията на СОС те гласоподаваха " срещу " отчета, импортиран от съветниците от ГЕРБ-СДС Прошко Прошков и Николай Стойнев.

" От години сме безапелационни, че всички комунални услуги би трябвало да бъдат в патримониума на Столична община. Такава е нашата философия за ръководството на София, изясни ръководителят на Българска социалистическа партия - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков. - Това, несъмнено, не ни попречи месеци наред със заместник-председателя на СОС и на групата на Българска социалистическа партия Милка Христова да работим, с цел да подобрим изискванията в концесионния контракт. Правихме го не поради нас самите, не поради Столична община, а поради софиянци ".

Иван Таков означи, че в полза на истината, концесионерът " Софийска вода " АД се оправя добре през последните няколко години. " Направиха услугата за софиянци осезаемо по-добра. Разбира се, има какво още да се желае, добави той. - Мога умерено да кажа, че " Софийска вода " АД във ВиК бранша се справяше и продължава да го прави доста по-добре от Столична община. И тъкмо в това е казусът на ръководещите в София през последните над 10 години ".

Като доказателство за думите си Иван Таков уточни един факт, обвързван със средствата за водния цикъл на града. " Управляващите в Столична община трябваше да защитят за него едни подготвени 500 милиона лв.. Не можаха да го създадат. И останаха единствено със 150 милиона, които до на никое място няма да стигнат, изясни той. - Така водният цикъл на София още веднъж остава на трупчета. Неизвестно до по кое време. Това за мен е голям неуспех на ръководещите в Столична община ".

Заместник-председателят на СОС от Българска социалистическа партия Милка Христова изясни, че позицията на групата на социалистите " срещу " удължаването на концесията е демонстрация на трайната партийна политика за това, че София би трябвало един път вечно да аутсорсва комуналните си услуги на външни реализатори. " В случая имам поради освен ВиК услугите, само че и тези за озеленяване, разчистване, осветяване, поддръжка на уличната мрежа и други, разяснява тя. - На процедура се получава по този начин, че ръководещите в Столична община си резервират правото само и единствено да разпределят парите на софиянци – всекидневно на предизвестени спечелили в състезанията. Но не поема отговорност сама да прави най-важните комунални услуги, което всяка община е задължена да прави ".

Милка Христова напомни, че представителите на Българска социалистическа партия в СОС постоянно са били против концесията със " Софийска вода ", като тяхната група през 1999 година единствена е гласувала срещу сключването на концесионния контракт. Тя уточни, че през 2013 година точно общинските съветници от Българска социалистическа партия са основатели за осъществяване на локален референдум в София за преустановяване на неизгодната концесия, само че болшинството на ГЕРБ-СДС в СОС не го позволи. През 2019 година представителите на Българска социалистическа партия бяха основатели за сметка на огромната норма на възвращаемост на капитала от 17%, " Софийска вода " АД да сътвори Фонд " Водни помощи ", по сходство на енергийните, за обществено слабите софиянци. " Тогава ни беше дадено, че ще се случи, само че нищо от това не беше изпълнено ", добави тя. Милка Христова напомни също, че през декември 2019 година, след последните локални избори, кметът Фандъкова съобщи, че концесията със " Софийска вода " няма да бъде продължена след приключване на периода й през 2025 година " Това обаче остана голо заричане. Столична община не предприе никакви дейности, с цел да се приготви да одобри назад активите и да укрепи общинското сдружение " ВиК ", разяснява тя. - По този метод ръководещите в София ни оставиха без конкуренция и още веднъж избраха най-удобния за тях път – продължение на концесията с още 8 години и половина. И всичко това, без да се допитат до софиянци ".

Заместник-председателят на Комисията по запазване на околната среда, земеделие и гори Альоша Даков означи, че години наред Столична община пропуща благоприятни условия за възстановяване на водоснабдяването и създаване на канализация в София. " В днешния отчет за удължение на концесията става въпрос за бъдещи вложения към 512 милиона лв., сподели Альоша Даков. - Но ръководещите в Столична община пропуснаха опцията за 500 милиона по Оперативна стратегия " Околна среда ", която изтече през 2020-та година. Открит стои и въпросът за какво през всичките тези години ръководещите в Столична община не се пробваха даже плаха крачка да създадат в посока изследване на опцията да поемат в свои ръце водоснабдяването и канализационната инфраструктура на София ".

Заместник-председателят на Комисията по превоз и пътна сигурност Калоян Паргов добави, че представителите на Българска социалистическа партия в работната група за новия концесионен контракт със " Софийска вода " са посочили градивни визии и по какъв начин партията може в действителност да способства с положителни решения в границите на неприемливия за социалистите идеологически модел. " Има доста страни, в които общините ръководят ресурсите си задоволително добре и са доста по-развити демокрации от България, сподели той. - Тук е мястото да благодарим и на представителите на " Софийска вода ", които след многократни срещи с нас, полагаха старания да доближат и изпълнят заложените параметри в концесионния контракт. За страдание, не успяваха. Истината е, че в случай че Българска социалистическа партия управляваше града, сигурно щеше да назначи сегашния екип на " Софийска вода " да управлява общинското сдружение. Затова е добре сегашните ръководещи в Столична община през идната година да правят отстъпка местата си на други, които биха се справили по-добре от тях ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР