Общинските съветници на София за трети пореден път не успяха

...
Общинските съветници на София за трети пореден път не успяха
Коментари Харесай

Столичният общински съвет отново не успя да избере председател

Общинските съветници на София за трети следващ път не съумяха да изберат собствен ръководител. Кандидатите за ръководител са трима - Диана Тонова от Българска социалистическа партия, Красимир Гълъбов от " Възраждане " и Пламен Данаилов от " ИТН ".

Резултатите от първи тур за избора изправят на балотаж претендентите на Българска социалистическа партия и " Възраждане " – Диана Тонова и Красимир Гълъбов.

Общият брой на гласувалите общински съветници е 45. Недействителните гласове са 27. Диана Тонова и Красимир Гълъбов получиха по 7 гласа всеки. Пламен Данаилов от " ИТН " получи поддръжката на четирима общински съветници.

Групата на ГЕРБ в СОС не гласоподава.
Малко по-рано претендентът на ПП-ДБ-СС Борис Бонев разгласи, че няма да издигат претендент за ръководител на СОС и прикани опозицията, която се състои от общо 38 общински съветници, да си избере сама ръководител.

От ГЕРБ също нямат претендент за ръководител на СОС. Преди началото на съвещанието Георги Георгиев и Антон Хекимян обявиха, че няма да поддържат Бонев и остават в съпротива.

По време на съвещанието Столичният общински съвет бе разтресен от следващ скандал. Представителите от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ напуснаха краткотрайно съвещанието. Мотивът им е, че председателстващата съвещанието Грети Стефанова дава думата единствено на Политическа партия.

Без определен ръководител, СОС не може да образува комисии и работата му не може да стартира. Условието в закона е до 3 месеца след конституирането на СОС, общинските съветници да си изберат ръководител, в случай че ли не, то би трябвало да се проведат нови избори за общински съветници.

От ПП-ДБ няма да повдигнат претендент за предсeдател на СОС, заяви по време на днешното съвещание Борис Бонев. Той сподели, че има още 38 съветници, които могат да изберат ръководител.

" За страдание, държанието на всички други политически групи продължава да е извънредно деконструктивно ", това съобщи общинският консултант от ПП-ДБ Бойко Димитров.

Димитров напомни, че предходната седмици всички групи в СОС бяха поканени на договаряния, с цел да се обясни позицията на всяка една от тях, с цел да може СОС да стартира работа. " Голяма част от тях не се отзоваха. Групата на ГЕРБ за следващ път, макар че направиха първо поръчки, че ще одобряват покана за среща, отново не пристигнаха. Групата на Има Такъв Народ и на " Възраждане " – също ", означи той и добави, че СОС продължава да е блокиран.

Попитан дали и през днешния ден кандидатурата им за ръководител на СОС е Борис Бонев, Бойко Димитров прикани медиите да изчакат всички имена първо да бъдат оповестени в зала и по-късно могат да се разясняват съответни имена.

По думите му всички други политически сили комфортна одобряват позицията на съпротива и в СОС има една ръководеща партия с 23 съветници и съпротива с 38 съветници.

По-рано през днешния ден Иван Таков съобщи, че Българска социалистическа партия още веднъж повдигнат кандидатурата на Диана Тонова за ръководител на СОС и няма да поддържат Бонев.

Димитров разяснява, че все още техният претендент е Борис Бонев, както и че на срещата с Българска социалистическа партия са обсъждани единствено политики. " Докато няма предпочитание от която и да е група да поеме действителна отговорност за ръководството на нашия град, няма смисъл да приказваме за имена ", счита той.

По мотив изказванията на Има Такъв Народ за срещата във финансовото министерство, обвързвана с Топлофикация София, Димитров съобщи, че това е сдружение, което не се стопанисва добре и това е следващата бомба, заложена от предходното ръководство. " Всички наши общински съветници са на съвещание, кметът също участва ", сподели още той, отхвърляйки изказванията, че има представители на Следствен отдел към окръжна прокуратура и СОС в МФ.

Столичният общински съвет още веднъж не съумя да избере собствен ръководител и на 20 ноември след втори опит, по този начин към този момент един месец след локалните избори общинският съвет не може да стартира работа по по този начин значимите за столицата проблеми. На балотаж предния път на 20 ноември се явиха претендентът ПП-ДБ-СС Борис Бонев и претендентът на Българска социалистическа партия Диана Тонова. Нито един от двамата претенденти за втория най-съществен пост на " Московска " не получи нужните 31 гласа. Кандидатът ПП-ДБ-СС Борис Бонев още веднъж получи 23 гласа, а претендентът на Българска социалистическа партия Диана Тонова получи 9 гласа.

12 на брой бяха недействителните бюлетини, а гласувалите общински съветници - 44. Общинските съветници от ГЕРБ още веднъж не участваха в гласуването.

Кметът на София Васил Терзиев предложения на диалози показаните партии в общинския съвет, явиха се единствено Българска социалистическа партия, Възраждане и КОД. Така безрезултатен остана опитът на Терзиев за връзка измежду партиите при избирането на по този начин значимия пост – ръководител на Столичния общински съвет.

Кметът изрази вяра в четвъртък да се отпуши работата на съвета. На съвещанието им следва да бъдат оповестени и зам.-кметовете на столицата.

Разговорите не престават на всички равнища, с цел да се отпушат нещата. Разбирам нетърпението на софиянци да видят всичко работещо, за всички нас е значимо работата да върви. До края на седмицата ще представим назначените хора, плюс номинациите, сподели още Васил Терзиев по отношение на бъдещите си заместници.

Докато общинските съветници не могат да се схванат за своя ръководител, стартира да пораства и напрежението, а проблемите на столицата се умножават. Седмица преди следващия опит за избор на ръководител, агитки направиха разгром в центъра на столицата по време на футболния мач България-Унгария. Зарядът и недоволството се повишиха и след падналите значителни снеговалежи, а Терзиев разгласи, че глоби със 120 000 лв. компаниите, които не са изпълнили качествено снегопочистването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР