Общинските жилища поскъпват с около 70%. Решението е на Столичния

...
Общинските жилища поскъпват с около 70%. Решението е на Столичния
Коментари Харесай

С колко поскъпват общинските жилища

Общинските жилища нарастват с към 70%. Решението е на Столичния общински съвет, който одобри промените в Наредбата за цените  при покупко-продажбите с недвижими парцели на Столична община.

Общинските препоръки по закон могат да дефинират цената на жилищата, без значение от пазарните равнища, само че с изискване тя да не е по-ниска от данъчната им оценка. В София обаче, разликата сред пазарната и базисната цена на общинските парцели беше фрапантна, посочи зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.   

Последната смяна на Наредбата за цените на общинските парцели е била през 2013 година, когато базовата стойност на кв. м повърхност общинско жилище е избрана на 680 лева за монолитно строителство и 485 лева за панелно. Сега, с предлаганата смяна, тези цени стават надлежно на 1182.52 лв. и 843.42 лв..

В годините по-късно пазарът на недвижими парцели в София означи забележителен растеж. Според данни на Национален статистически институт, към третото тримесечие на 2021 година показателят на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% по отношение на 2015 година

Одобрените от СОС цени на кв. метър застроена повърхност са съобразени с този % на оскъпяване, само че още веднъж резервират своя преференциален темперамент.  Освен типа строителство, за базовата цена на всеки парцел има значение зоната, в която се намира, ревю, етаж, съществуване на складови пространства и други

С актуализацията на цените на общинските парцели ще бъде преодоляна фрапантната разлика с пазарните равнища.

На какви условия би трябвало да отговаряте, с цел да получите общинско жилище

Към момента над 1300 фамилии, които живеят чартърен в общинско жилище, са подали заявление в районните администрации за покупка на съответния парцел. Вече се приготвя отчет с предложенията на районните кметове за продажба, който следва скоро да бъде прегледан от СОС.
 istock istock
Предвижда се част от получените от покупко-продажбите средства да се връщат назад в съответните региони и да се употребяват за  ремонт и облагородяване на инфраструктурата  и насърчаване на жилищната политика на Следствен отдел към окръжна прокуратура, уточни още Барбалов.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР