Общински празник на лозата и виното се проведе за 17-а

...
Общински празник на лозата и виното се проведе за 17-а
Коментари Харесай

Празник на лозата и виното в община "Тунджа"

Общински празник на лозата и виното се организира за 17-а година в село Скалица - община " Тунджа ". Над 30 производители от цялата Ямболска област взеха присъединяване в състезанието за най-хубаво алено и бяло вино.

Над 3 000 декара са лозовите масиви в община " Тунджа ", седем са винарските мазета и те с всяка година модернизират своето произвеждане. Жива е и отколешната традиция да се прави домашно вино и пелин.

Дългогодишният винопроизводител Валентин Велев, който за следващ път е на челна позиция измежду участниците в състезанието, споделя:

" Лозето желае работа и то доста работа. Тръпката стартира с брането, като видиш, че имаш една хубава годишна продукция, като видиш, че гроздето е узряло и когато си има захарността, това е първата тръпка. Втората тръпка е като видиш, че стартира да ври. Третата е когато го налееш в бъчвите, в буренцата и като стартира да се избистря и с всеки един ден чакаш малко по-студено да стане, да се избистри и да си го консумираш. То си е в кръвта на българина ".

Празникът приключи с ритуално зарязване на лозите в центъра на село Скалица. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР