Общинската избирателна комисия в Габрово отчита, че броят на недействителните

...
Общинската избирателна комисия в Габрово отчита, че броят на недействителните
Коментари Харесай

Недействителните бюлетини за общински съветници в Габрово надхвърлиха 15%

Общинската изборна комисия в Габрово регистрира, че броят на недействителните бюлетини, пуснати за общински съветници, е над 15% от всички бюлетини за избор на представители в локалния парламент. Много по-малко – под 3% са недействителните бюлетини, подадени за претендентите за кмет на Общината.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 644
В кутиите във всички 119 изборни секции в Габровската община са открити бюлетини с маркирани преференции, само че без да е посочено за листата на коя партия или коалиция се отнасят. Сред регистрираните недействителни фишове има и такива, които са празни, отбелязва ръководителят на ОИК Мария Недева.

Ангажирани в секционните комисии разясняват:

" Масово са посочени преференции, без да отбележат за коя партия и по този метод бюлетината е невалидна. Това е неприемливо при толкоз доста избори в последно време. Да искаш да си деен, само че да не се поинтересуваш по какъв начин да гласуваш ".

" Говорим за нещо, което е много, много огромно като събитие. Не мога да позволи, че е по виновност на неначетеност или на недовиждане, защото и на предни избори се е гласувало по същия метод ".

Така, въпреки да не са оригиналност преференциите, които дават опция на гласоподавателите да пренаредят листите с общински съветници, те се оказват препъни камък. От всички бюлетини за избор на локален парламент в Габрово, недействителните съставляват 15,3 на 100.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР