Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата реши, че няма несъответствие

...
Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата реши, че няма несъответствие
Коментари Харесай

Столичната избирателна комисия не откри несъответствие в секцията с липсващи гласове за Терзиев

Общинската изборна комисия (ОИК) в столицата реши, че няма противоречие в протокола от изборната секция, в която гласовете за претендента за кмет Васил Терзиев (ПП-ДБ и „ Спаси София “) от ГЕРБ Антон Хекимян .

Решението, на уеб страницата на ОИК, идва малко откакто във вторник стана ясно, че 120 гласа на Терзиев в секция в 9-та Френска езикова гимназия „ Антоан Дьо Сент-Екзюпери “ са попълнени на реда на Хекимян в протокола с резултатите.

от видеонаблюдението в секцията демонстрира, че за Терзиев има преброени 120 гласа, а за Хекимян - 30 . Справка в от секцията обаче сочи, че 120 гласа са записани за Хекимян, а против името на Терзиев има празно поле без записани гласове.

ОИК е направила обзор на този протокол. Заключението от инспекцията гласи, че той е направен „ по пример “ и няма противоречие в резултатите на претендентите на ПП-ДБ и „ Спаси София “.

От решението на ОИК не излиза наяве дали е направена информация и със записа от видеонаблюдението в секцията.

След края на изборния ден протокъл от секцията е минал през инспекциите на ОИК и е качен на уеб страницата на Централната изборна комисия (ЦИК). Никой не е забелязал нещо притеснително в записаните резултати.

Гласоподаватели, подкрепили Терзиев в тази секция, пуснаха сигнали до ОИК, откакто не откриха гласовете си в протокола. Сигналите бяха събрани в тъжба, която ОИК е разгледала на съвещанието си във вторник.

В жалбата се твърди, че подадените от гласоподавателите гласове за претендента на ПП-ДБ и „ Спаси София “ „ изобщо не са отразени в формирания протокол “. Според ОИК обаче това не е правилно.

„ ОИК няма пълномощие да разпорежда наново броене на гласовете след приемане на секционния протокол и предаване на изборните бумаги и материали на общинската администрация “, пишат от комисията и прибавят, че „ до доказване на противното по надлежния правосъден ред, следва да се одобри, че отразеното в протокола дава отговор на откритото и осъщественото от членовете на СИК “.

Във вторник пиарът на „ Да, България “ (една от обединенията в ПП-ДБ) Георги Филипов заяви, че в още една секция в София няма нито един регистриран глас за Терзиев, откакто има преброени бюлетини в негова поддръжка.

На първия тур от локалните избори в неделя се гласуваше единствено с хартиени бюлетини, откакто два дни по-рано ЦИК анулира машинния избор.

Това се случи часове откакто ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане “, „ ИТН “ (ИТН) и Българска социалистическа партия поради информация на ДАНС, в която се твърди, че зам.-министърът на електронното ръководство е обвинен в опит да манипулира кода на машините.

Проверка на Свободна Европа, че това обвиняване е непропорционално на решението да се анулира машинният избор.

В понеделник Върховният административен съд (ВАС) постанови, че на втория тур от изборите, само че решението на ЦИК да няма машини на първия тур.

Терзиев завоюва първия тур от кметската конкуренция за София с близо 32% от поддръжката на столичани. На второ място след него остана Ваня Григорова от „ Българска социалистическа партия за България “, която събра над 21% от гласовете. Двамата ще вземат участие в балотажа, който следва на 5 ноември .

Кандидатът на ГЕРБ Хекимян стана трети с по-малко от 18% и не се класира за втория тур от изборите.
 Как невалидната бюлетина завоюва изборите за общински съвет  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР