Общините ще получат 4 684 080 лева за дейности по

...
Общините ще получат 4 684 080 лева за дейности по
Коментари Харесай

4,5 млн. лева за интернет и модерни класни стаи

Общините ще получат 4 684 080 лв. за действия по национални стратегии за развиване на образованието през 2021 година Разходите бяха гласувани през днешния ден от Министерски съвет.

От тях 2 565 091 лв. се отпускат по Национална стратегия „ Осигуряване на модерна просветителна среда “. Средства ще отидат в 35 профилирани гимназии и междинни учебни заведения, в които се организира профилирано образование по физика и астрономия, химия и запазване на околната среда или биология и здравно обучение. Предвижда се ремонт на образователни кабинети и класни стаи. Допълнително ще се обезпечи обзавеждане и съоръжение.

В други 78 учебни заведения ще се изградят стаи за действия по ползи. Планира се закупуване на материали, консумативи и игри за децата и учениците.

Отделно 85 учебни заведения ще получат 437 702 лв. за закупуване на книги за библиотеките и основаване на ъгъл за четене.

За Национална стратегия „ Информационни и информационни технологии в системата на предучилищното и учебното обучение " се отделят 853 587 лв.. 138 учебни заведения ще получат средства за създаване или доизграждане на безжични интернет мрежи и основаване на нови Wi-Fi зони.

Правителството утвърди 491 865 лв. за Национална стратегия „ Участвай и променяй - родителят, деен сътрудник в учебния живот “. 181 общински учебни заведения ще изплатят хонорари на класните ръководители за спомагателна работа, обвързвана с обмисляне, образуване и осъществяване на срещи с родителите. Мероприятията са отвън нормата за наложителна преподавателска работа. За един час учителите ще получават по 12 лв.. Отделно ще се заплаща на външни лектори, известни персони и експерти, които ще се включват в срещите.

754 097 лева се разпределят по програмата „ Професионално обучение и образование “. 14 общински професионални гимназии и междинни учебни заведения ще получат средства за обезпечаване на модерна материална база. Оборудването ще бъде в съгласие с бизнеса. Учениците ще имат опция да работят с нова техника и да получават професионални пълномощия в действителни трудови условия.

Кабинетът утвърди 19 440 лв. по Национална стратегия „ Мотивирани учители ". Средствата са за учители-наставници в 55 учебни заведения, които обезпечават самостоятелна поддръжка на 81 новоназначени учители.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР