Общините остават притиснати от ковид пандемията и трябва да лавират

...
Общините остават притиснати от ковид пандемията и трябва да лавират
Коментари Харесай

Общините се въздържат от увеличение на местни налози

Общините остават притиснати от коронавирус пандемията и би трябвало да лавират в своите бюджети, с цел да покрият нужните разноски, само че и да поддържат хората и бизнеса. В някои от тях локалната власт е принудена да подвига някои такси, други обаче към този момент се въздържат от това. Всички те са подвластни обаче от приемането и на бюджте 2022 на страната.

През идната година

община Монтана

няма да покачва размера на такса боклук, оповестиха от общината, като цитират  кмета Златко Живков. Още преди края на тази година съвсем всички държавни институции са разплатили своите отговорности към локалния бюджет за такса боклук. Това се случва рядко и не всяка година, отбелязва Живков. Задълженията си са платили и по-голямата част от жителите.
Понеже бюджета на страната за 2022 година ще бъде признат евентуално през януари, то в първия месец от годината общините ще разполагат с 1/12 от бюджета си за 2021-а. Това ще наложи използване на строга финансова дисциплинираност в общините, споделя кметът на Монтана.

Няма да има нарастване на таксата за битови боклуци в

община Търговище.

Това стана ясно при представянето на  план сметката за непорочност за 2022 година от кмета доктор Дарин Димитров и заместник-кметът Валентин Велчев. За следващата година тя възлиза на малко над 7.5 млн. лв.. Разходите по нея обаче се чака да са с близо половин милион лв. повече от приходите от таксата за битови боклуци, която финансира проект сметката. 

„ Недостигът ще бъде затрупан от други локални доходи от бюджета на Общината. Категорично споделям, че няма да позволим това да докара до повишение на таксите, утежняване на хигиената или на честотата на сметоизвозването “, акцентира кметът доктор Димитров.

Увеличените разноски се дължат главно на таксата за отчисления, които общината прави към Регионалната ревизия по околната среда и водите. Заместник-кметът Валентин Велчев отбелязва, че за 2022 година покачването е с 428 хиляди лв.. Увеличение ще има и в таксата за неутрализиране на отпадъците на депото в Шумен, което все още употребява община Търговище. Отчетени са и по-високите цени на горивата, прецизират от общината.

Кметът доктор Димитров заяви, че продължава работата по построяването на новата клетка на депото край село Пайдушко. Работи се и по построяването на пречиствателната станция. Финансирането е с 2.5 млн. лева от отчисления, които са върнати на общината по искане на кмета. Очакванията са в края на 2022 година общината да извозва битовите си боклуци на депото в Пайдушко.

Такса битови боклуци в

община Хасково

няма да бъде повишавана - нито за компаниите, нито за жителите, разгласи кметът Станислав Дечев при представянето на проект сметката за 2022 година. Градоначалникът е подчертал, че ни чака тежка година поради коронавирус пандемията, икономическата рецесия и фрапантното повишение на цената на ел.енергията, което към този момент се отразява на бюджета на община Хасково и на всички жители и компании.

Въпреки комплицираната обстановка, екипът на община Хасково е изготвил проект сметката за такса битови боклуци по този начин, че всички ставки да останат без смяна. Планираните доходи са 12 978 000 лв.. През тази година община Хасково съумя да приключи и пусне в употреба втората клетка на депото в Гарваново. През 2022-а следва оповестяването на процедура за рекултивация на първа клетка.

 

Сметосъбирането ще е с отдалечено отчитане в община Видин
Община Видин вкарва система за сметосъбиране с отдалечено отчитане. Ще се закупят и нови контейнери за боклуци, оповестяват от кметството. Решението е взето от Общинския съвет. Обявена е социална поръчка без обезпечено финансиране. Тя включва доставка, монтаж, въвеждане в употреба и поддръжка за период от 36 месеца на Система за мониторинг и ръководство на процеси по сметосъбиране и за осъществяване на аналитични услуги.
На процедура Системата за ръководство на процеси по сметосъбиране ще разреши настройване и осъществяване на аналитични услуги с данните. Общата планирана стойност на публичната поръчка е 1.8 млн. лева без Данък добавена стойност. Община Видин ще употребява лични финансови средства за плана, прецизират от общината.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР