Общините не увеличават данъците през тази година. Това сочат данни

...
Общините не увеличават данъците през тази година. Това сочат данни
Коментари Харесай

Няма увеличение на местните данъци

Общините не усилват налозите през тази година. Това сочат данни на Национално съдружие на общините в Република България (НСОРБ). 91% от общините резервират размера на налога върху недвижимите парцели през 2018 година

При 93% от общините пък налога върху покупко-продажбите и туристическия налог остават същите, оповестиха на съвещание на УС на НСОРБ.

Направеното изследване измежду общините сочи, че при налога върху транспортните средства 89% от общините резервират равнищата от 2017 година

Намаленията на ставките са за обособени категории облагаеми обекти са планувани при налозите с диференцирана основа за облагане, като налога върху преводните средства и туристическия налог.

72% от общините резервират размера на такса " Битови боклуци "

Резултатите от допитването демонстрират, че се усилва делът на общините, които дават опция за заплащане на Твърди битови отпадъци на база количество или на основа, друга от данъчната (77%).

Запазва се наклонността за липса на обилни промени в метода за установяване на размерите таксите за детски градини и домакински обществен патронаж.

Общо 126 общини, което е 48% от броя на интервюираните, регистрират повишаване на събираемостта на налог недвижими парцели. От тях 6 бележат растеж е с над 10 пункта.

Относно налога за възмездно придобиване на имущество (ДВПИ) 139 общини (53%) регистрират повишаване, по отношение на 2016 година В този случай 4 от тези общини бележат повишаване с над 10 пункта.

В изследването вземат участие 193 общини, което съставлява 73% от общия им брой. При извеждането на трендовете, по отношение на ставките за 2017 година, проучването е направено за 159 общини, подали съпоставими данни и за двете години, или резултатите са изведени за 60% от общините.

Относно събираемостта е направено проучване единствено на оповестените от МФ данни за събираемостта на налог недвижими парцели (ДНИ) и налог за възмездно придобиване на имущество (ДВПИ). /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР