Община Търговище публикува за обществено обсъждане проект на нова Наредба

...
Община Търговище публикува за обществено обсъждане проект на нова Наредба
Коментари Харесай

Проект на нова Наредба за символиката, званията и отличията на Община Търговище е публикуван за обществено обсъждане

Община Търговище разгласява за публично разискване план на нова Наредба за символиката, званията и оценките. Целта е да бъдат осъвременени и обновени текстовете на настоящия все още нормативен акт, който е признат през 2006 година

Наредбата урежда типа, наличието, метода и реда за потребление на знаците и знаците на Община Търговище. Регламентиран е статутът на празника на града, както и на почетните звания и оценки. Конкретизират се критериите и методите, по които едно лице или колектив могат да бъдат номинирани и удостоени с почетно звание или отличие.

При знаците на общината (знаме, герб, химн, алегоричен ключ на града, огърлица на кмета) се прибавя девизът на Търговище – „ Бях, съм, ще бъда “. Към текстовете, касаещи химна, са добавени имената на неговите създатели – писателката Неда Антонова и композиторът Ценко Минкин.

Предвижда се номинацията за почитане със званието „ Почетен жител на град Търговище “ да се внася в Общинския съвет от кмета или ръководителя на Общинския съвет. Това ще става след постъпили оферти от публични, професионални организации, креативен обединения, цивилен сдружения и инициативни комитети в състав, заверен със събрана подписка от най-малко 50 души, според Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление.

На същия принцип инициативни комитети ще могат да внасят номинации за носителите на Годишните оценки за изкуство и просвета, и за обучение. Нова категория „ Дебют “ се вкарва при оценките за изкуство и просвета. При тези за обучение пък се вкарва оценката „ Млад преподавател “, което ще се връчва на изявени педагогичен експерти до 33-годишна възраст.

Предвижда се и учредяването на нов Почетен знак „ Митрополит Андрей “. Той ще се връчва на лица и организации с принос в развиването на значими публични дела, основатели на благотворителни акции и жители, които с хуманното си и/или професионално поведение/действия са образец за локалната общественост.

Почетните звания и оценки по Наредбата имат честен темперамент. Целта им е да се засвидетелства справедливо внимание и почитание към активността на жители и организации, с принос за развиването на общината.

Предложения по плана на нова Наредба могат да се подават в период до 28 септември, на: ; в Центъра за административно обслужване на Общината; Портала за публични съвещания на Министерския съвет.

Проектът е оповестен на адрес:
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР