Община Сливен започва изпълнението на пилотен проект за адаптация към

...
Община Сливен започва изпълнението на пилотен проект за адаптация към
Коментари Харесай

Възстановяват улицата с алея на розите в Сливен

Община Сливен стартира осъществяването на пилотен план за акомодация към изменението на климата. Той планува пешеходната зона по ул. „ Никола Фурнаджиев “, известна още като „ улицата с алеята на розите “, да бъде трансформирана в зелен кулоар сред Градската градина и парк „ Юнак “. Целта на плана е да се облагороди околното пространство посредством създаване на нова зелена инфраструктура. Той съчетава редица ограничения за акомодация и намаляване към климатичните промени, отделяне на зони за битка със стоплянето в градска среда и така наречен резултат на „ топлинният остров “.

Официалното начало на осъществяване бе обещано през днешния ден със алегорична „ първа копка “. Сред присъстващите бяха зам.кметът по устройство на територията и строителството Камен Костов, шефът на фирмата-изпълнител Господин Господинов, представители на строителния контрол, специалисти от общинския отдел „ Екология “.

„ Радвам се, че този план получи утвърждение и посредством него ще имаме опция да възстановим пространството, познато от недалечното минало и обичано на нашите съграждани. Ще го облагородим и ще го превърнем в още по-привлекателно място “, съобщи зам.кметът Костов.

Дейностите ще обзет разграничителната линия по ул. „ Никола Фурнаджиев “, сред улиците „ Петко Д. Петков “ и ул. “А.С. Пушкин “. Основно те ще бъдат ориентирани към обогатяване на съществуващото озеленяване посредством засаждане на новишироколистниииглолистнидървеснивидове, вечнозелени и цъфтящи шубраци и многогодишни цветя. Предвижда сеизграждане на кътове за отдих, където ще бъдат инсталирани култивиран пейки,водни елементи-стени,както ичешми за хора и животни.

Предстои създаване на нужните площадкови инженерни мрежи за водоснабдяване, поливане и отводняване, както и енергоспестяващо осветяване,което ще помогне за понижаване на енергийната консумация и излъчванията на парникови газове.



Промените в микроклимата на възобновената пешеходна зона ще регистрират измервателни климатични мини-станции сLEDтабло, посредством които жителите ще получават информация за стойностите на влажността и температурата в действително време.

Проектът е финансиран по Програма „ Опазване на околната среда и климатичните промени “ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021г. Той съставлява част от предефиниран план №3 BGENVIRONMENT-4.001 „ Прилагане на новаторски ограничения за намаляване и акомодация към изменението на климата в общините в България “.Водещ сътрудник е Националният поверителен екофонд /НДЕФ/, а от страна на донорите - Асоциацията на локалните и районни управляващи (KS) в Норвегия, в съдействие със Западно-норвежкия проучвателен институт.Фирмата-изпълнител на дейностите е „ Суперстрой -инженеринг “ ЕООД, гр. Ямбол. Строителният контрол ще се реализира от „ ИВТ консулт “ ЕООД, гр.София. Срокът за осъществяване е 146 календарни дни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР