Община „Родопи” отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Кметът Павел

...
Община „Родопи” отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Кметът Павел
Коментари Харесай

Зарязаха лозите за берекет в Община Родопи СНИМКИ

Община „ Родопи” отпразнува Трифон Зарезан по остаряла традиция. Кметът Павел Михайлов гостува в село Брестовица за ритуала по лозова резитба. Празникът стартира рано сутринта с обичайно шествие, водено от Павел Михайлов, заместник-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев, кметът на селото Любен Радев и ръководителят на Общински съвет „ Родопи” Георги Цанков.



С хоругви и тон на българска гайда локалните лозари и винари се насочиха към местността „ Бяло поле”, където бе отслужен благослов. След молитвата за здраве лозето бе зарязано, както повеляват националните традиции. Кметът на общината Павел Михайло и кметът на с. Брестовица Любен Радев хванаха лозарската ножица, с цел да спазят българския бит и ритуално нагазиха лозята в масива „ Бяло поле” край селото.



Много грозде, благодат и положително вино пожела на лозарите Павел Михайлов, който поля лозите с вино, съгласно традицията и отряза първата лозова пръчка.



„ Празници като Трифон Зарезан са част от българската идентичност”, сподели Павел Михайлов и пожела на поданици и посетители на Брестовица да бъдат здрави, да почитат, съхраняват и предават българските обичаи и традиции. Брестовичани посрещнаха с овации думите на Михайлов, че община „ Родопи” към този момент работи по план за нов площад в центъра на селото.



По-добра година пожела на локалните производители и кметът на Брестовица Любен Радев.

Край лозовите масиви в Брестовица бяха още Явор Гечев, консултант на министъра на земеделието и националният представител от 17 МИР Манол Генов, Иванка Петкова, секретар на община „ Родопи” и Илина Вутова, заместник-председател на Общински съвет „ Родопи”.



Явор Гечев насърчи винопроизводителите, като сподели че Програмата за лозаро и винарство дава нови благоприятни условия за тях. „ Виното и лозята по този завършек на България са самун, здраве, занаят, семейство. Тук в Брестовица всичко това е по три”, сподели Гечев и пожела трудът на винарите да даде положителни плодове.



Най-сладката част от празника Трифон Зарезан в Брестовица беше награждаването на най-хубавите майстори на домашно вино, годишна продукция 2021 година. Отличените получиха грамоти за присъединяване и дарове.



С домашно алено вино и сочни мезета се почерпиха и край масивите в Брестник. Преди нормалното зарязване водосвет за богата годишна продукция отслужи локалният духовник, а специфични посетители на ритуала бяха заместник-кметът Емилия Иванова и Иванка Петкова, секретар на община „ Родопи”.



С барабан, хора и руйно вино зарязаха лозята и в селата Цалапица, Кадиево и Марково.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР