Община Разград се присъединява към общините в страната, които с

...
Община Разград се присъединява към общините в страната, които с
Коментари Харесай

На Световния ден на сърцето Община Разград получи два автоматични външни дефибрилатора

Община Разград се причислява към общините в страната, които с упоритост за възстановяване на опциите за запазване на здравето на жителите, закупиха автоматизирани външни дефибрилатори, които могат да дадат късмет за възобновяване на сърдечен темп на потърпевши хора, до момента в който дойде квалифицирана здравна помощ.

На този стадий са закупени два дефибрилатора. Те дойдоха през днешния ден, на Световния ден на сърцето, и първи с метода им на действие се срещнаха заместник-кметът Мирослав Грънчаров, по чиято самодейност бяха закупени, и основните специалисти в отдел „ Социални услуги и опазване на здравето “ Йълдъз Шеремед и Катя Дянкова. Дефибрилаторите са италианско произвеждане, с изключение на указания в подробни нарисувани схеми по какъв начин се употребяват, има и звукова сигнализация с инструкции на български език за поредността на дейностите, които би трябвало да се извършат.

Предстои и здравно лице – доктор Деян Коларов – да извърши идната седмица обстоен инструктаж на чиновниците, които ще употребяват апаратурата.

Предвижда се дефибрилаторите да бъдат сложени на партерния етаж на Община Разград и на територията на Оперативна програма “Общински пазари “.

Малките куфарчета, в които е сложена апаратурата, ще стоят по-големи шкафчета на видно място на двете посещаеми места. Всеки комплект има аварийни акумулатори и електроди.

До момента в Разград имаше няколко външни дефибрилатора по частна самодейност – на стадион „ Хювефарма Арена “ по самодейност на ПФК “Лудогорец 1945 “, а по самодейност на доктор Никола Досев и доктор Димитрина Петрова – във ветеринарната клиника „ Фарма Тийм “, ППМГ “Акад. Н. Обрешков “ и ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф “.

Подобни апарати през последните години се слагат на всички обществени места в голям брой страни. Целта е да може оптимално бързо да се окаже първа помощ на хора, изпаднали в незабавно положение – като сърдечен арест, когато шансът за оцеляване понижава с 10-12% с всяка минута.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР