Община Пловдив за трети път удря на камък с обществената

...
Община Пловдив за трети път удря на камък с обществената
Коментари Харесай

Кожари, осъждани за измами, блокираха поръчка за 3 млн. лева за пътни ремонти в Пловдив

Община Пловдив за трети път удря на камък с публичната поръчка за реконструкции на улици, тротоари и алеи в три региона. Преди по-малко от месец градските управляващи прекратиха поръчката за 3 млн. лв. за поправки в „ Западен”, „ Централен” и „ Южен” след решение на Върховен административен съд. Тогава претекстовете бяха, че след тъжби в Комисия за защита на конкуренцията е имало дискриминационно изискване, а точно, че Община Пловдив е поставила фразата „ редене на гранитни павета”. Предишната поръчка отново бе прекъсната, този път поради грешки в документите на единствената позволена компания – „ Драгиев и Ко”.

Новата поръчка, която бе пусната в края на май обаче също се сблъсква с проблеми. Преди два дни е постъпила тъжба в Комисия за защита на конкуренцията с искане за преустановяване на поръчката. Любопитното е компанията, която го прави. Обичайно подобен вид тъжби се пускат от строителни компании, които не считат, че изискванията по поръчката са изрядни откъм нормативна база.

Този път жалбата е пристигнала от компанията „ СТМ Про” от Стара Загора. Справка в комерсиалния указател обаче демонстрира, че главната активност на компанията –е разработване на произведения от кожа и работно облекло.

Управител на компанията е Николай Чавдаров, който пък се оказа, че е имал съществени проблеми с управляващите в предишното. През 2009 година той е наказан за измами през друга остаряла негова компания – „ Спорт Мания”. Тогата той е ощетил със стотици хиляди левове други компании.

В стопанската камара на Стара Загора има публикация за него от 2009 година. В нея се споделя, че представяйки се за сериозен бизнесмен Николай Чавдаров е поръчвал артикули от набелязаните жертви за десетки и за стотици хиляди левове. След приемане на стоката обаче, той „ забравял” да заплати.

Извършителят на закононарушението е наследник на притежател на известна в града на липите компания. Той е разполагал с пълномощие да съставлява сдружението, както и с фирмен печа. Част от пострадалите са фактурирали на името на фамилната компания, други – на Спорт фикс идея.

Новата му компания - „ СТМ Про” пък е дерегистрирана по Данък добавена стойност. Ако сдружението е дерегистрирано по Данък добавена стойност, постоянно това значи, че е било неточно пред Национална агенция за приходите - не са подавани заявления, има данъчни отговорности и други.

Сега на ход са Комисия за защита на конкуренцията, а по-късно вероятно и Върховен административен съд. Ремонтите в трите региона през Община Пловдив пък не могат да се осъществят. Поради това на последната сесия бяха дадени 1 млн. лв. на трите региона да правят ремонтни действия през своите контракти за настояща поддръжка.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР