Община Пловдив ще укрепи склада „Ориент Табако” в Тютюневия град

...
Община Пловдив ще укрепи склада „Ориент Табако” в Тютюневия град
Коментари Харесай

Зико: Складът на „Одрин” 8 може да падне и убие човек, може да се наложи ние да го укрепваме

Община Пловдив ще укрепи склада „ Ориент Табако” в Тютюневия град при положение, че притежателите не изпълнят предписанията на Министерството на културата.

„ По закон, в случай че не изпълнят предписанията, ние би трябвало да го създадем и след това да ги съдим. Това е единственият вариант”, сподели кметът Здравко Димитров. Той акцентира, че притежателите са длъжни да се съобразят със закона, тъй като: „ като желаят да строят, няма да им е толкоз лесно”.

Димитров добави, че в Община Пловдив към момента не е пристигнало и мнение за статута на различен склад – този на Сточна гара.

Около двете здания през годините се натрупаха доста кавги и проблеми. Собствениците на „ Ориент Табако” започнаха да бутат постройката в почивните дни. Оказа се, че със статута ѝ на монумент на културата има проблеми, защото в регистрите е въведена друга постройка в прилежащ парцел. Експертите от НИНКН са разкрили казуса, само че не са нанесли корекции. В последна сметка институциите се произнесоха, че складът е в предпазена зона и стопираха бутането.

През лятото пък Върховен административен съд дефинитивно реши правосъдната в този момент за ориста на склада на „ Одрин 8”. Решението на съда бе влезнало в действие от 20 юли, като до края на август притежателите трябваше да го укрепят. Това не се случи и макар, че Община Пловдив обявиха, че ще преработят плана за укрепването му.

Бутането на другия склад – на ъгъла на ул. „ Авксентий Велешки” и бул. „ Христо Ботев”, бе спряно, откакто арх. Петкана Бакалова изиска с публично писмо, постройката, която не е монумент на културата, да бъде актувана като подобен. Преди това притежателите дълги години водеха каузи.

„ Може да падне тази сграда( б.а. склада на „ Одрин” 8) и да утрепе някой, както и складът на Сточна гара. Там няма никакво придвижване, чакаме от НИНКН мнение дали е монумент на културата, тъй като една будна пловдивчанка ги попита дали е. Сами си сътворяваме проблеми”, сподели Зико.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР