Община Пловдив пусна обществена поръчка за изготвянето на технически инвестиционен

...
Община Пловдив пусна обществена поръчка за изготвянето на технически инвестиционен
Коментари Харесай

Обявиха обществена поръчка за проекта за кино „Космос”.

Община Пловдив пусна социална поръчка за правенето на механически капиталов план за ремонта кино „ Космос”. В заданието е включен и авторският контрол по време на строителството. Стойността ѝ е 108 333,33 лева без Данък добавена стойност. Документи ще се подават до 5 януари 2022 година Заданието е направено от арх. Димитър Балджиев (победител в състезанието за идейния проект) и арх. Тодор Абаджиев (държател на авторските права).

Кино „ Комсомол” е издигнато по план на арх. Любомир Шинков. Отваря порти на 5 септември 1964 година с обред първата си прожекция на кино лентата „ Тринадесет години”. След 1989 година киното е преименувано на „ Космос”. Работи до 1999 година, след което киносалонът е затворен. Фоайетата се употребяват с разнообразни цели – като дискотека, игрална зала. В последна сметка постройката пуска кепенци и остава в ръцете на времето и природата.



През 2011 година Община Пловдив разрешава изменение в настоящия организационен проект. Идеята е земята да бъде продадена, с цел да бъде съборено киното и повдигнат многоетажен паркинг. Предложението обаче срещна опозиция в Общинския съвет. Още по-остра бе реакцията на пловдивската общност. Инициативният комитет „ Да спасим кино „ Космос” притегли общественото внимание към казуса. С поредност от митинги и присъединяване на сесия на Общинския съвет в последна сметка Общината се отхвърли от желанията си за паркинг на мястото на киното.

Последваха архитектурни състезания, в които се избираха по няколко забавни плана за възобновяване на постройката.

През годините посредством напъните на инициативния комитет и група жители в постройката бяха осъществени поправки и бяха отстранени вдигани през годините вътрешни стени. Зрителната зала обаче остана затворена. Все отново в кино „ Космос” се организираха разнообразни обществени събития, част от тях бяха и в емблематичната 2019-а, когато градът ни бе хазаин на самодейността Европейска столица на културата.



През 2019 година бе извършен конкурс за абстрактен план за главен ремонт на киното. Спечели го проектантско бюро „ Тектоника-Б” ООД в лицето на арх. Димитър Балджиев и сътрудниците му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова.

След продължителни диалози с притежателя на авторските права арх. Тодор Абаджиев в последна сметка се стигна и досега, в който бе оповестено и плановото задание за ремонта на постройката.



От Община Пловдив се аргументират за решението си по този начин: „ Необходимост от план и ремонтни работи на постройката на кино „ Космос” е наложителна за възобновяване на функционалностите на киното и разширение на опциите за потребление на пространствата за изкуство и просвета. Технологиите трансформираха радикално редица човешки действия, занимания, привички. Това докара до обстановка, в която киното не може да действа както е било замислено, издигнато и функционирало до края на 90-те години”.

В заданието е заложено зрителната зала да бъде многофункционална, а общите пространства на фоайетата да бъдат публично налична повърхност за разнообразни културни събития.

Сградата не е ремонтирана по времето на употребата ѝ и тя е в тежко техническо положение – има течове, компрометирани архитектурно-строителни детайли, изчезнали електрически и ВиК съоръжения.



Предвидените в капиталовия план ремонтни действия би трябвало да възстановят и разширят главната функционалност на залата като разрешат да се употребява за прожекции на филмотечно кино, осъществяване на културни събития, семинари, изнасяне на лекции и презентации, конференции, приеми и други

Предвижда се възобновяване на пространствата на фоайетата като се основат многофункционални общи пространства за потреблението им за разнообразни културни събития, публични начинания и полемики.

Там би трябвало да се основат благоприятни условия за показване както на класическите изкуства - балет, изобразително изкуство, музика, по този начин и на съвременни форми – снимка, мода, арт съоръжения и други

Бъдещият реализатор би трябвало да направи цялостно архитектурно снимане. Да планува пешеходни подходи и връзки с близките транспортни и пешеходни връзки. Да сътвори евакуационна система.

В архитектурната част би трябвало да дава отговор както на актуалните архитектурни условия, по този начин и на традициите, залегнали в плана на арх. Шинков.

Част от зрителната зала да се редуцира, да се запазят съществуващите функционални връзки за влизащи и излизащи, да се употребяват системи за изменяеми пространства. Пространството на киното да може да бъде употребявано за разнообразни по темперамент събития.

Новото архитектурно решение на фасадата да се приспособява оптимално към оригинала на арх. Шинков.

Сградата би трябвало да има художествено осветяване.

Необходими са ремонта на покрива и систематични решения за топло и хидроизолацията. Трябва да бъдат разширени санитарните възли. Да се изследва опцията за прожектиране върху част от фасадата. Създаване на опция за предстоящ монтаж на слънчеви панели.

С техническия план би трябвало да бъде направено и изцяло решение за прилежащата територия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР