Община Пловдив представи пред общинския съвет плана за Устойчива градска

...
Община Пловдив представи пред общинския съвет плана за Устойчива градска
Коментари Харесай

Чонов представи плана за Градска мобилност при мижав интерес

Община Пловдив показа пред общинския съвет проекта за Устойчива градска подвижност, който обгръща настоящите проблеми на всички типове превоз в града, както опциите им за разрешаване през идващите 10 години. Първата част от проекта съставлява проучване  на настройките за това какво може да бъде усъвършенствано, а идната част предлага стратегически решения и благоприятни условия за финансиране. Планът е направен от обединяването сред ДНД-Консулт и Институт за транспортни проучвания, като е коствал 372 000 лв..
Прочетете още
Основните му параметри бяха показани от пътния инженер Тодор Анастасов.  Той цитира социологическо изследване, обследвало мнението на пловдивчани, по отношение на настоящото положение на градския транспорт  и пътната мрежа в града.

Оказва се, че 53% от допитаните не поддържат разширение на Синя зона, 60% оповестяват за неточен градски превоз с непълен потенциал, а всеобщото мнение по отношение на електрическите коли и рейсове е обвързвано с съмнение. Гражданите сигнализират, че рейсовете в Пловдив са остарели, паркирането в града  е безредно, че пътната инфраструктура  е амортизирана,  велоалеите са малко, а градът се задъхва от директен трафик.

На база  социологическото изследване са синтезирани мечтаните резултати, които Пловдив би трябвало да реализира, с цел да се трансформира в „ смарт сити ”, съобщи инж. Анастасов.

Той показа четирите съществени цели, които проектът си поставя  - краткосрочни и средносрочни. Първите обгръща интервала до 2026 година, а вторите се простират до 2023 година. Всички планове, които Пловдив би трябвало да извърши, с цел да реализира проекта са над 100, а общата им стойност възлиза на колосалните 1 237 000 000 милиарда лв..

Първата цел е обвързвана с градската инфраструктура – създаване на нови улици, ремонт на остарели, градски електрически превоз по поръчка, зарядни станции, зони за ниски излъчвания, както и закупуване на длъжностен електрически превоз.

Втората цел е за замяна на светофари, видео наблюдаване, сензори и изцяло възстановяване на потенциала за усъвършенстване на градската подвижност.

Цел три визира много т.нар градска железница, закупуването на електробусите, създаване на буферни паркинги и построяването на нова автогара.  В четвърта цел са сложени значими инфраструктурни поправки, като Околовръстния път на Пловдив, Голямоконарско и Рогошко шосе.

След края на презентацията бе издигнат въпросът в действителност действителни ли са всички тези цели от къде Пловдив ще откри средствата за реализирането им, като бе посочено, че в действителност концепцията на стратегическия проект е да събере всички упоритости на локалната власт в един документ, посредством който ще може да се кандидатства за европейско финансиране и ще бъде обръщение по какъв начин да се структурират бъдещите капиталови планове.

Но всичко това ще бъде ангажимент на идващите ръководства на града. 

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР