Община Пловдив получи 4 милиона за ремонта на едно от

...
Община Пловдив получи 4 милиона за ремонта на едно от
Коментари Харесай

Ремонтът на Хуманитарната гимназия в Пловдив: как не се прави обществена поръчка

Община Пловдив получи 4 милиона за ремонта на едно от най-старите си учебни заведения от страната През март изчисленията за ремонта сочеха, че той може да бъде изработен за към 8 милиона лв. Пазарно изследване единствено с 1 компания, обвързвана с " Трейс ", сподели с 50% по-висока оферта, а в последна сметка поръчката беше пусната на 13,4 млн.лв.
Сто тридесет и седем години след основаването си Хуманитарната гимназия в Пловдив е на път да получи своя дълго чакан реставрационен ремонт. След дългогодишни разногласия и доста прекачване на топката, в края на август беше пусната социална поръчка за избор на строител, за която може да се кандидатства до 19-ти септември. Поръчката обаче не беше пусната нито от МОН, нито от самото учебно заведение, а от региона, в който то се намира. И както " Капитал " разбра, е направена по подобен метод, че е безусловно урок по какъв начин не се прави добра социална поръчка, в случай че искаш да получиш качество на добра цена. Което, явно, не е задачата. Защо е необходим ремонтът Логично век и половина след основаването си голямото и впечатляващо учебно заведение на брега на Марица (едно от най-старите в Пловдив и страната) се разрушава. Течове, плесен и изронена мазилка по фасадата - по този начин в най-общи линии наподобява постройката, в която се обитават две общински учебни заведения - главно учебно заведение и гимназия с общо 2000 възпитаници и 150 учители.

Още през януари 2018 година всички виновни институции са сигнализирани за положението на учебното заведение от инициативна група от родители, включително Министерство на културата и община Пловдив. През 2019 година самото Министерство на културата излиза със мнение, че постройката е рискова за децата. Още същата година общината обезпечава средства в размер на 100 хил.лв. и организира социална поръчка за избор на архитект за ремонта, като договорът е подписан съвсем година по-късно - в края на 2020 година, а планът е подготвен при започване на 2021 година Проектант е пловдивската компания " Кинекс ", а цената на контракта е 76 хил.лв. (без ДДС).

Оттогава близо година и половина са текли съгласувателни процедури, включително и утвърждение от НИНКН, което едвам тази година завърши, след което беше издадено и позволение за градеж от общината през април. Проектът визира реконструкцията на знаковото учебно заведение и прилежащите му елементи - двора и оградата.
Реклама
През март от общината бяха направени и количествено-стойностни сметки и стана ясно какъв брой пари ще коства ремонта на постройката - 8 млн.лв, като в следствие сумата е тествана от Министерството на финансите и от самостоятелни специалисти и е несъмнено, че в нея е заложен запас от към 20% поради динамичността на пазара.
Фасадата е тежко наранена, а остарялата дограма води до липса на всякаква енергийна успеваемост и високи сметки за отопление Фотограф: Антон Чепилски
Пловдив не залага пари На фона на цялата тази подготовка, изненадващо, общината не планува никакви пари за този ремонт тази година. Това, припомняме, е град който може да си разреши да отдели близо 45 милиона лв. за строителство на игрища и 9 милиона лв. за грандиозни инфраструктурни пробиви до реката.

Разрешението за градеж беше издадено през месец април - таман когато бе признат и общинския бюджет. Въпреки това и макар сериозната необходимост на ремонта средства в бюджета не бяха заделени. По думите на Веселина Александрова - общински консултант от " Демократична България ", бюджет е направен още в края на предходната година и с цел да се включи в тазгодишния ремонта на гимназията е трябвало да се извади от финансовата стратегия различен план на сходна стойност и поради това от общинската администрация са отхвърлили сходно предложение.

Това обаче не наподобява да е единствената причина. Самият кмет Здравко Димитров сложи под подозрение готовността на общината да съфинансира този план. На въпрос на " Капитал " дали локалната администрация планува да отдели средства за постройката той остро хвърли топката към ръководещата до неотдавна партия: " Нали " Продължаваме промяната " дадоха обещание, че ще има средства. Нека да си изпълнят те уговорката и каквото би трябвало ние ще прибавим. "
Реклама
По думите на Росен Костурков, народен представител от Политическа партия в последното Народно събрание, общината не е демонстрирала кой знае какъв интерес: има подадено единствено едно писмо - до Министерски съвет, в което не излиза наяве от кого и в какъв размер се желаят средства, както и защо. Едва през юли 2022 година някогашният министър на културата Атанас Атанасов разгласи, че страната ще отдели пари за ремонта на учебното заведение, както и за в града. Половината от парите - 4 млн.лв. ще бъдат преведени още в границите на тази година, с цел да започва процедурата. Кой дава и кой раздава парите Интересно е за какво при две виновни министерства и едно учебно заведение, парите за ремонта се вземат решение от един пловдивски регион.

Отговорът е в плана, утвърден от НИНКН. Само с подобен план може да се случи ремонтът, а този план е с създател районната администрация, която е и принципал на учебното заведение, макар явното му неглижиране през годините.

Парите обаче не се обезпечават от региона. Така от една страна, Министерството на културата обезпечава 2,8 млн.лв., защото постройката е монумент на културата от национално значение. От друга страна, МОН като отговорно за учебното заведение ведомство, е отпуснало средства в размер на 386 хил.лв. за ремонт на покрива, които са преведени непосредствено по сметката на учебното заведение. Това е част от общата сума от 1,2 млн.лв., която следва да се прведе на няколко транша.

По думите на районния кмет Георги Стаменов досега на сметката на региона, който е и възложител по поръчката, са преведени 1,8 млн.лв., като останалите следва да се преведат при започване на строителните действия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР