Община Пловдив подкрепя Калояново в работата с рискови групи втора

...
Община Пловдив подкрепя Калояново в работата с рискови групи втора
Коментари Харесай

Спасиха 45 семейства в риск в Община Калояново

Община Пловдив поддържа Калояново в работата с рискови групи втора година посредством общинския Комплекс за обществени услуги за деца и фамилии. КСУДС-Пловдив има свое изнесено работно място в Община Калояново от две години и за този интервал обществените служащи са подкрепили над 45 фамилии, с които са извършени съвсем 500 самостоятелни съвещания и лечебни сесии.

Специалистите работят в тенденция предварителна защита на изоставянето, приемна грижа, обществена рехабилитация и интеграция. Проведени са голям брой работни срещи с представители на детски градини и учебни заведения на територията на Община Калояново.

През 2020 година максимален е делът на случаите по предварителна защита на изоставянето. Благодарение на взаимните старания на обществените служащи и родителите, нито един дете не е разграничено от своето семейство. През 2021 година 6 фамилии са получили материална поддръжка под формата на хранителни пакети и бяла техника.

Атанаска Бакалска, която е старши специалист “Социални действия “ в Община Калояново акцентира, че взаимната работа с Дирекция „ Социално подкрепяне “ на Община Пловдив и КСУДС е извънредно ефикасна.



Общите ни старания и поддръжката на Веселина Ботева и Недка Петрова за развиването и реализирането на обществените услуги за деца и фамилии следва европейските и националните правила на човечност и обезпечава налични и качествени обществени услуги в общността, интеграция съобразена с самостоятелните потребности и грижа за децата от рисковите групи за дейно обществено включване.



„ Изнесено работно място се приема от хората в риск като неутрална и предпазена среда. То им дава успокоение да доверят проблемите си и да получат помощ ", разяснява Лазар Атмаджов, обществен служащ от Центъра за социална поддръжка.

Предстоят да се осъществят още доста хрумвания като ранен скрининг на езикови и говорни усложнения измежду децата от начална и предучилищна възраст; осъществяване на групи „ Музика в деяние “ с родители и деца; образуване и осъществяване на „ Раздавалник “; образуване и осъществяване на „ Топъл обяд “.

Нуждите от обществени услуги на децата и фамилиите в община Калояново са обхванати многопластово и гъвкаво. На територията на изнесеното работно място, ситуирано в центъра на с. Калояново, в непосредствена непосредственост до жителите, те мога да бъдат съветвани и подкрепени. Също по този начин екипът на КСУДС – Пловдив употребява опцията да доближи до потребителите в естествената им среда, като организира срещи в домашни условия, в учебно заведение, в общността.



Услугите се дават от разнообразни експерти – обществен служащ, психолог, логопед, музикотерапевт, рехабилитатор, правист - с богат и многолик опит и според от съответната нужда.

Този механизъм на взаимоотношение обезпечава елементарен достъп до услугите и способства за реализирането на правата на децата и техните фамилии, а в границите на миналите 2 години се затвърди като добра новаторска процедура на междуобщинско съдействие.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР