Община Пловдив подкрепя и се присъединява към Националната кампанияВсяка минута

...
Община Пловдив подкрепя и се присъединява към Националната кампанияВсяка минута
Коментари Харесай

Световен ден за борба с инсулта – 29 октомври

Община Пловдив поддържа и се причислява към Националната кампания„ Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта “, която се осъществя в страната, със съдействието на българските общини, във връзка 29 октомври – Световен ден за битка с инсулта. Тя се провежда от Асоциацията за инсулт и афазия, с която администрацията на общината сполучливо си партнира в последните две години.Целта на акцията е да се увеличи публичната осведоменост по отношение на мозъчно-съдовите болести /симптоми и държание при установяването им/, както и смисъла на първичната и вторична профилактика за понижаване на неподходящите последствия за здравето, до които те водят.

В международен мащаб мозъчно-съдовите болести са измежду водещите аргументи за заболяемост, дълготрайна инвалидизация и преждевременна гибел. Данните на Световната здравна организация сочат, че един от всеки 4 души езастрашен от инсулт, на всеки шест секунди някъде по света един човек губи живота си, в резултат на мозъчен инсулт. Притеснителен е и фактът, че през последните години спада възрастовата граница, при която е допустимо да се стигне до това положение.

България е рекордьор по болестност и смъртност от инсулт със статистически индикатори, които надвишават неведнъж тези в останалите европейски страни. Въпреки неналичието на задоволително надеждна информация и разбор, по данни на Асоциацията за инсулт и афазия годишно в страната през последните години се записват над 45000 нови случая годишно, а повече от 1,5 млн. са наранени директно или индиректно у нас.

Сериозен проблем се явява ниското равнище на осведоменост на обществото по отношение на ранното различаване на първите признаци на инсулта: изтръпване или уязвимост в крайниците, лицева асиметрия /увисване на ъглите на устата/, нарушавания в говора. Забелязвайки даже един от тези три признака е рационално да се потърси незабавна помощ на тел.112.Закъсненията могат да увредят съществено мозъка, увеличавайки вероятността от тежка дълготрайна неработоспособност и даже гибел.



Важно е да се знае, че ограничението на рисковите фактори, ранното различаване на първите признаци и навременният достъп до съответна здравна помощ могат да предотвратят огромна част от инсултите. Натрупаният досега опит от пандемията от COVID-19 демонстрира, че боледуването от коронавирусна зараза също може да усили риска от инсулт.

В рамките на Националната кампания„ Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта “, от администрацията на община Пловдив припомнят, че за хората с увреждания и в частност за претърпелите инсулт се оферират разнообразни общински, обществени услуги информация, за които може да се получи на тел. 032623714.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР