България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на

...
България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за свикване на
Коментари Харесай

България подкрепя инициативата на Швейцария и Украйна за първата Среща на върха за мир в Украйна

България поддържа самодейността на Швейцария и Украйна за привикване на първата Среща на върха за мир в Украйна. По този мотив министър-председателят се срещна с посланика на Украйна Олеся Илашчук и с посланика на Конфедерация Швейцария Раймонд Фурер, оповестиха от държавната осведомителна работа.

Форумът, който ще се организира на 15 и 16 юни в Швейцария, следва да дефинира ясна пътна карта на основата на правилата на самодейността „ Формулата за мир “ на президента Володимир Зеленски, Устава на Организация на обединените нации и интернационалното право. Инициативата на президента Зеленски съставлява концептуален проект, чиято цел е преустановяване на войната в Украйна и реализиране на изчерпателен и дълготраен мир, в основата на който е опазване на териториалната целокупност на Украйна. България взе участие в 4 от съответните работни групи на самодейността – по „ Продоволствена сигурност “, „ Енергийна сигурност “ и „ Възстановяване на справедливостта “, и като съпредседател по „ Екологична сигурност “, дружно с Германия и Финландия. 

По време на срещата министър председателят бе безапелационен, че страната ни ще продължи да поддържа Украйна в нейната обективна идея да отстоява правото си на независимост и самостоятелност и независимо да избира личните си гаранции за сигурност. България остава напълно ангажирана със мощния и обединен отговор на НАТО, Европейския съюз и интернационалната демократична общественост на съветска военна експанзия против Украйна. Политическите контакти сред България и Украйна са дейни и се реализират както на двустранно ниво, по този начин и в границите на разнообразни интернационалните формати.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР