Община Пловдив планира да обяви концесия за инсталацията за изгаряне

...
Община Пловдив планира да обяви концесия за инсталацията за изгаряне
Коментари Харесай

Община Пловдив планира да намали капитала на инсинератора за изгаряне на болнични отпадъци

Община Пловдив възнамерява да разгласи концесия за инсталацията за изгаряне на болнични боклуци, заяви за Plovdiv24.bg заместник-кметът по финанси.

Първата стъпка за осъществяване на желанието е да се понижи капиталът на комерсиалното сдружение " Инсинератор " ЕООД от 6 760 000 лева на 50 000 лева Предложението е обсъждано през днешния ден в непрекъснатите комисии към Общинския съвет и ще бъде включено в дневния ред на идната сесия.

Намаляването на капитала ще се осъществя посредством изваждане на активите от съществуващото сдружение и връщането им в благосъстоятелност на общината. Става въпрос за аграрен парцел с повърхност 7104 квадратни метра, пет здания, тръбопровод, канализация, топлопровод, машини и уреди. След това ще се стартира  процедурата за оповестяване на концесията. Тази поредност от дейности се постанова, защото в новото публично-частно партньорство община Пловдив ще би трябвало да влезе с апортна вноска. Тъй като активите сега са апортирани, съветник от МФ е предложил по-продължителната процедура. Евентуалният частен сътрудник пък ще взе участие в съдружието с непарична вноска. Дружеството " Инсинератор " ЕООД ще продължи да съществува като компания досега, в който общинските съветници решат да обяват процедура за разпродажба.

Припомняме, че инсинераторът стартира да се строи през 2006-2007 година със средства от община Пловдив и българската страна, а от швейцарското държавно управление осигуриха съоръжение. В следствие се оказва, че за апаратурата няма програмен продукт. Преди няколко години в постройката имаше наводняване, което нанесе спомагателни вреди на техниката. От старта на строителството до в този момент в обекта са налети към 15 милиона лв., само че инсинераторът по този начин и не проработи.

В края на предходния кметски мандат е правено проучване какъв брой би коствало завършването на оборудването. Разчетите посочили, че трябват 6 милиона лв. към оня миг. Банките обаче поискали доста висока гаранция, което би наложило вдишване на нов заем и по тази причина градската администрация се отказала да осъществя плана. Сега пък поради скока на цените на строителните материали довършването би се оскъпило още повече, което наложило да се вземе решение за търсене на концесионер.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР